cara menutup luka

Allt du behöver veta om sårvård för mindre sår och brännskador – Finslipa kunskaperna om behandling av de vanligaste småskadorna och hitta rätt sårförband för dig.

3 min. läsning
Visa mer

Ignorera inte småsåret: Varje liten hudskada förtjänar uppmärksamhet och rätt behandling, så att huden kan läka optimalt. Som tur är finns den senaste medicinska forskningen integrerad i dagens sårvårdslösningar vilket gör att dessa kommer olika former, strukturer och storlekar allt för att möta just ditt sårvårdsbehov,

Låt oss guida dig genom några speciallösningar som du kanske inte ens kände till. Visste du t ex att Hansaplasts moderna plåster till och med kan förhindra ärrbildning och sårskorpor? Få full koll på dina småskador genom att ta reda på vilka nyheter som finns och vad som är bäst. Så att du snabbt och lätt kan välja rätt produkt nästa gång olyckan är framme.

Skrapsår och skärsår

Image

Om du har fått ett skärsår eller ett skrapsår (se Skärsår och skrubbsår): Det första du ska göra är att göra rent och, om så krävs, desinficera såret, och se till att allt skräp försvinner.

Om såret blöder kraftigt, som det ibland gör vid skärsår i ansiktet eller i ett finger, stoppar du blödningen genom att lägga på tryck med ett sterilt bandage.

Välj ett förband som passar sårets placering, Ett större skrubbsår på till exempel knäet kräver ett kraftigt plåster, så som Hansaplast Universal eller Elastic medan ett skärsår i fingret bättre skyddas av Elastic Finger Strips-plåster 

Olika Kroppsdelar

Image

Våra plåster som Universal eller Elastic finns i olika storlekar eller kan klippas till rätt storlek och täcker ofta såret på ett bra sätt. Men beroende på var såret sitter kan det finnas bättre alternativ med perfekt form, storlek, material eller fästförmåga som är specialanpassade för unika behov.

Mycket små skärsår och skrapsår kan täckas med små runda Universal plåster.

Större hudpartier på t.ex. knän eller rörliga delar som leder som rör sig mycket skyddas bäst av Hansaplast Elastic.

Händer och fingrar skyddas perfekt av Hansaplast Finger Strips eller Hand Pack.

Sitter såret på ett svåråtkomligt ställe för ett traditionellt plåster? Då ska du prova Hansaplast Sprayplåster. Det kan enkelt appliceras med en hand, även på mycket svåråtkomliga ställen, och bildar en vattentät och transparent film över huden som är skonsam och andas.

Förband för mindre brännskador

Det är en myt att smör lindrar brännsår! Använd aldrig smör på brännsår! Det första du ska göra är istället att spola det drabbade området med vatten i minst tio minuter.

Skärsår och skrubbsår hos barn - Olyckor utan gråt

För att kunna ge din familj bästa tänkbara sårvård bör du se till att ha plåster olika former och storlekar. Varför inte investera i ett paket som Hansaplast Hand Pack som innehåller plåster som är specialanpassade för fingertoppar, knogar etc. (Se även vår nedladdningsbara lista för den optimalt utrustade Medicinlåda).

Image

Skydd för knän, armbågar och knogar

Image

Det kan vara svårt att hitta rätt förband för fingrar, hälar, knogar och knän, eftersom de är så rörliga. Men man vill ju ändå skydda dem mot smuts och annat skräp.
Prova ett specialplåster som Hansaplast Elastic som ger tåligt skydd samtidigt som de gör att du kan röra dig som du vill.

Ett annat alternativ: Använd ett flytande sprayförband som Hansaplast Sprayplåster. Det smidiga, transparenta förbandet ger direkt ett skydd mot bakterier. Filmen är flexibel och kan appliceras även på svåråtkomliga ställen. Det är vattentätt (duschtåligt) och kräver endast en applicering.

Sök alltid professionell medicinsk vård om såret:

  • blöder kraftigt,
  • är djupt,
  • är i ansiktet (såret kan då behöva sys för att inte orsaka missprydande ärr),
  • visar tecken på infektion; rodnad, värme, smärta eller svullnad,
  • orsakades av ett djur- eller människobett, eller om stelkrampsskydd behövs
  • samt vid osäkerhet eller frågor.

 

Sist men inte minst…

vill vi påpeka att allt innehåll på den här webbplatsen tagits fram med syfte att ge allmänna tips och råd kring sårvård och Hansaplasts produkter och inte är tänkt att ersätta professionell vård eller rådgivning. För korrekt användning, läs och följ bruksanvisningen som medföljer produkten. Vill du ha mer information om Hansaplast och vårt produktsortiment är du välkommen att kontakta oss här.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter