siap cidera

Checklista för Hemapoteket – När uppdaterade du ditt hemapotek senast? Se till att du alltid har det nödvändigaste lättillgängligt.

5 min. läsning
Visa mer

När det gäller hemapoteket är regelbundet underhåll avgörande. Med våra tips vet du vad du ska leta efter. Vi guidar dig till att sätta samman ett husapotek med allt du behöver genom en enkel, nedladdningsbar checklista.

Dags Att Uppdatera Hemapoteket

Image

1. Ha den på rätt plats
Detta kan verka självklart, men du ska alltid förvara hemapoteket på ett säkert, men lättillgängligt, ställe och alltid ställa tillbaka den där efter användning. Se till att alla i hushållet vet var hemapoteket finns. Om du har små barn är det tvärtom naturligtvis: Förvara läkemedel på en sval, torr plats som är låst och utom synhåll för barn. Se till att de INTE kan nå dem. Och håll ordning: Att behöva leta efter en försvunnen bipacksedel bara för att du inte stoppade tillbaka den ordentligt förra gången är oerhört irriterande.

2. Kolla sista förbrukningsdatum och åldersangivelser
Gå igenom hemapoteket en gång i halvåret och kontrollera sista förbrukningsdatum på alla förpackningar. För säkerhets skull kastar du allt som är för gammalt samt överbliven antibiotika. Släng dem inte i soporna, utan lämna tillbaka produkterna till apoteket. De avfallshanterar dem på ett säkert och miljövänligt sätt.

Kontrollera även åldersangivelser och dosrekommendationer för mediciner för barn. Läkemedelstyperna kan förändras i takt med att de växer, detsamma gäller doseringen. Uppgradera och köp nya produkter vid behov.

Image

3. Kontrollera om du har rätt första hjälpen-förband och -produkter
Se till att du är redo när det verkligen gäller: De flesta olyckor händer i hemmet eller vid idrottsutövande, så se till att du har det du behöver om du råkar skära dig eller om någon har stukat foten. Ett välfyllt hemapotek gör att du är förberedd när det verkligen behövs. Ta en titt på Hansaplasts sortiment för smidiga produkter och lösningar, till exempel Universal Plåster, Hand Pack eller Sprayplåster som skyddar huden även på svåråtkomliga ställen.

4. Sätt samman en "ambulerande låda"
Ett "medicinskåp" måste ju inte sitta fast! Det är smart att sätta samman ett litet kit som du kan ta med i väskan, utifall det händer något när du tränar, vandrar eller håller på med någon annan utomhus- eller sportaktivitet.

5. Telefonlista
Kan spara viktiga sekunder: Se till att alltid ha nödvändiga larmnummer, till exempel ambulans, läkare och apotek samt ev. hjälplinjer i hemapoteket. 

Checklista Hemapoteket

Se till att din hemapotek innehåller följande artiklar: *

 • Febertermometer
 • Ett urval smärtstillande medel
 • Förkylningsmedicin (nässpray, hostmedicin, halstabletter)
 • Diarrémedicin
 • Hansaplast Woundspray
 • Plåster i olika storlekar (Hansaplast har ett brett urval, från vattentäta till plåster för extra känslig hud, barnvänliga etc. – Se till att ha en grunduppsättning av olika plåster. Du kanske även vill testa det smidiga och effektiva Fast Healing Plaster för förbättrad och snabbare sårläkning. Eller Invisible Plaster (om du inte vill att förbandet ska synas)
 • Hansaplast Sprayplåster för småsår – extra praktiskt när du befinner dig på språng
 • Hansaplast SOS Burn Spray för nedkylning av brännsår
 • Hansaplast Gauze och Fixation Tape för sårförband vid djupare skärsår och skrubbsår
 • Pincett och sax
 • Insect Gel som lindrar och reducerar klåda vid insektsbett
 • Hansaplast Cold Spray eller Cold Pack vid stukningar eller skador (men förvara kallt!)
 • Febernedsättande medel
 • Sterila handskar
 • Eventuell receptbelagd medicin som du tar regelbundet.

 

Kontrollera innehållet regelbundet (en gång per halvår).

*Vänligen notera att sortimentet kan variera. Produkter med länkar finns i det svenska sortimentet.

Ibland räcker det inte med att fylla på det som har tagit slut.
Det gäller även att känna till nya, smarta produkter med extra fördelar.

Smarta Produkter Som Sparar Tid

Kolla in smarta innovationer som hjälper dig att spara tid och arbete –
och underlättar läkningen.

Image

Barnplåster
Läker barnens sår och tröstar dem.
Hansaplasts plåster med barnmotiv gör sårläkningen roligare. Barnplåster Nalle Puh eller Barnplåster Prinsessor ser till att barnen snabbt glömmer små olyckor. 
De är hudvänliga och lätta att ta av. Kolla in vårt breda utbud av Disney-motiv (Barnplåster Musse Pigg & hans vänner). © Disney

Läs mer

På Resa:

Image

För maratonpass i storstaden ...
Behåll fötterna fräscha och skydda dem mot skor, värme och fukt ... Med Hansaplast Cut, Stick & Go och Skavsårsplåster kan du promenera i evighet.

Vadå myggor?
De finns överallt, hela sommaren ... med Hansaplast Anti-Insect Repellant Spray är du skyddad.

Sova i lugn och ro ...
Även om det "lugna hotellet" råkar ligga mitt i stan eller precis bredvid ett bygge: Du sover ändå gott med Rumourstop Ear Plugs.

(För vandrare, surfare eller bergsklättrare:
säkert, tåligt och vattentätt skydd – nya Hansaplast “Extra Tough” Plåster är ett måste i bagaget om du planerar en aktiv semester).

För skärsår och skrubbsår ...
Hansaplast Fast Healing with Silver plåster kombinerar avancerad teknik som påskyndar den naturliga läkningsprocessen med antibakteriellt silver (som dödar bakterier och därmed minskar risken för infektioner) med vattentäta egenskaper så att du inte behöver byta efter varje dopp i det blå.

Vänligen notera att sortimentet kan variera. Enbart länkade produkter finns i det svenska sortimentet.

Uppsök alltid medicinsk vård om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme.

Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt.
Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Diskutera alltid eventuella frågor med din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.
 
Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Viktigt: Kontakta sjukvårdspersonal om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på rätt sätt.
 
Informationen på denna webbplats ska inte användas för att ställa diagnoser eller behandla hälsoproblem eller sjukdomar. Den ersätter inte professionell vård eller rådgivning. Om du har eller misstänker att du har ett hälsoproblem ska du kontakta läkare. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning och vänta inte med att söka hjälp på grund av något som du har läst på den här webbplatsen.

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter