Skärsår & Skrubbsår

Skärsår & Skrubbsår

5 min. läsning
Visa mer

Små plåster, stor hjälp – Plåster för snabb och effektiv sårläkning!

Vardagsskador är något vi alla kan råka ut för, oavsett om det är när vi lagar mat, skrapar oss mot en vägg eller tar emot oss med händerna vid ett fall. Men du behöver inte oroa dig! Ett enkelt plåster kan vara den perfekta lösningen för att snabbt och effektivt behandla dessa små sår.

Vilken typ av sår har du fått?

Skärsår
Ett skärsår med brustna kanter. © Hansaplast
Skrubbsår
Ett skrubbsår som drabbat nervändarna. © Hansaplast

Skärsår

Ett skärsår är ett skadat hudområde som har penetrerats med en vass kant, till exempel kniv, ett litet verktyg eller ett pappersark (som kan göra väldigt ont också). Såret blöder ofta och har lätt brustna sårkanter.

Skrubbsår

Ett vanligtvis ofarligt skrubbsår i de övre hudlagren uppstår när man faller eller skrapar sig på en grov yta, och en del av huden skrapas av. Skrubbsår kan vara smärtsamma eftersom skadan ofta drabbar de många fina nervändar som ligger under huden.

Några enkla steg för behandling av sår:

Steg 1

Var noga med att tvätta händerna innan du sätter på plåster eller bandage eller använd plasthandskar. Det minskar risken för infektioner.

Steg 2 & 3

Små sår slutar snabbt att blöda. Om blödningen fortsätter, håll såret täckt med ett rent förband och behåll ett hårt tryck över såret. Skulle blödningen inte sluta, fortsätt hålla såret täckt och sök medicinsk rådgivning.

När du har stoppat blödningen sprayar du hela sårområdet från ett avstånd på ca 10 cm för att avlägsna smuts och synliga partiklar. Torka därefter försiktigt av såret och det omgivande hudområdet. Ta inte bort föremål som har trängt in i såret, låt sjukvårdspersonal göra detta.

Steg 4

I nästa steg är det viktigt att skydda såret från yttre påverkan, som till exempel smuts och bakterier. Det skapar bättre förutsättningar för en ostörd läkning. Täck såret med ett Hansaplast-plåster. Kontrollera såret löpande och byt ut plåstret varje dag, eller enligt läkarens rekommendation.

Steg 5

Hjälp ditt sår att läka säkert, snabbt och med en minskad risk för ärrbildning genom att applicera Hansaplast Sårläkande Kräm regelbundet tills ditt sår har läkt helt. Applicera försiktigt ett tunt lager en till två gånger per dag. Se till att öppningen på tuben inte kommer i kontakt med ditt sår. Upprepa regelbundet tills såret har läkt helt.

Tips när du behandlar någon annans sår:

Några enkla steg för behandling av sår

Håll dig lugn och lugna ner den drabbade, även om personen i fråga blöder mycket. Bedöm om skadan kräver läkarvård. Be om råd om du är osäker.

Förklara vad du gör, att det kan göra lite ont, men att det snart går över.

När ska jag kontakta läkare?

Vi rekommenderar att du kontaktar sjukvårdspersonal under följande förhållanden:

  • Om såret är djupt och blöder kraftigt
  • Om såret visar tecken på infektion som rodnad, värme, smärta och svullnad
  • Om främmande föremål har trängt in i såret
  • Vid bett från djur eller människor eller vid kontakt med djurblod
  • Om såret sitter i eller nära ansiktet
  • Om den drabbade saknar stelkrampsvaccination samt om du har några frågor eller är osäker.

Det ser ut som om såret har blivit infekterat och var har bildats – var ska jag göra?

Kontakta sjukvårdspersonal så snart du ser tecken på infektion. Symptomen är inte enbart uppkomst av var utan även svullnad, rodnad, värme, smärta, klåda eller sveda. Om såret är infekterat behöver det medicinsk vård och specifik medicinsk behandling.

Plåsterguide

Att använda rätt plåster kan ha stor betydelse för komforten och påskynda läkningen. Ta reda på vilket plåster som passar bäst för dig.

Ta en titt på Hansaplast Elastic-produkterna: De är tillverkade i ett extra flexibelt material som andas, vilket gör att de passar extra bra för leder och rörliga kroppsdelar. Eftersom de finns i olika storlekar passar de även bra för sår på knäna.

Hansaplast Finger Strips är lämpliga för att täcka alla typer av mindre sår på fingrarna. De elastiska tygremsorna är extra långa och lindas runt fingret två gånger för att ge extra stöd. De flexibla plåstren är idealiska för leder och anpassar sig till kroppens rörelser. Ingår även i vår Hand Mix Pack - en förpackning med plåster i olika storlekar och funktioner.

För dig med känslig hud rekommenderar vi Hansaplast Sensitive, som finns i flera olika storlekar hela vägen upp till 4XL! De är utvecklade särskilt för känslig hud och är mycket hudvänliga och hypoallergena.

Plåsterguide

Några produkter som kan hjälpa:

Lägg alltid om ditt sår. Se till att du har en uppsättning olika bandage och förband till hands så att du har det som krävs för olika sår och situationer. Några förslag från Hansaplasts sortiment:

Några produkter som kan hjälpa

Förebygga

Tips

Peta inte på sårskorpor. Direkt efter att du har fått ett skär- eller skrapsår börjar kroppen att läka såret. De vita blodkropparna attackerar bakterier som orsakar infektioner. Röda blodkroppar, fibrin och blodplättar bildar en propp över såret. En sårskorpa bildas snabbt. Om du petar upp sårskorpan öppnar du inte bara upp såret för bakterier, utan du kan även få ett större ärr.

Besök alltid en läkare om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme.

Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt.

Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Diskutera alltid eventuella frågor med din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.

Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Viktigt: Kontakta sjukvårdspersonal om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på rätt sätt.

Informationen på denna webbplats ska inte användas för att ställa diagnoser eller behandla hälsoproblem eller sjukdomar. Den ersätter inte professionell vård eller rådgivning. Om du har eller misstänker att du har ett hälsoproblem ska du kontakta läkare. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning och vänta inte med att söka hjälp på grund av något som du har läst på den här webbplatsen.

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga.

Relaterade produkter