menutup luka tangan

Skärsår och skrubbsår – Har du skurit dig? Fått ett skrubbsår? Om du tar hand om skadan ordentligt läker huden snabbare

2 min. läsning
Visa mer

Om

Lyckligtvis är de flesta vardagsskador små sår som enkelt kan behandlas med bara ett plåster.
Oavsett om du skär dig när du lagar mat, gör dig illa när du skrapar dig mot en vägg eller när du tar emot dig med händerna när du ramlar ... Ett plåster räcker som behandling och hjälper skadan att läka bättre.

Vilken typ av sår har du fått?

Image
Ett skärsår med brustna kanter. © Hansaplast
Image
Ett skrubbsår som drabbat nervändarna. © Hansaplast

Skärsår: Ett skärsår är ett skadat hudområde som har penetrerats med en vass kant, till exempel kniv, ett litet verktyg eller ett pappersark (som kan göra väldigt ont också). Såret blöder ofta och har lätt brustna sårkanter.

SKRAPSÅR KAN GÖRA ONT
PÅ GRUND AV ALLA NERVÄNDAR
SOM FINNS UNDER HUDEN

Skrubbsår: Ett vanligtvis ofarligt skrubbsår i de övre hudlagren som uppstår när man ramlar på knän, händer eller armbågar eller skrapar sig på en grov yta och en del av huden skrapas av. Skrubbsår kan vara smärtsamma eftersom skadan ofta drabbar de många fina nervändar som ligger under huden.

Behandling

Behandla småsår som skärsår eller skrubbsår

Image

Steg 1

Glöm inte att tvätta händerna noga innan du behandlar ett sår. Alla sprickor i huden kan vara mottagliga för bakterier.
Image

Steg 2

Rengör såret noga, och torka bort all smuts och allt skräp. Använd en ren bomullsduk med Hansaplast Wound Spray eller skölj med kallt vatten. Klappa sedan området torrt innan det läggs om.
Ta inte bort föremål som har trängt in i såret, låt sjukvårdspersonal göra detta. Ofta är det lämpligt att desinficera skrubbsåret.
Läs mer

Några enkla steg för behandling av sår:

1. Var noga med att tvätta händerna innan du sätter på plåster eller bandage eller använd plasthandskar. Det minskar risken för infektioner.

Image

2. Ett litet sår slutar snart att blöda.
Om inte, trycker du försiktigt mot såret med en luddfri gasbinda tills blödningen upphör.

3. Om blödningen fortsätter lägger du på mer gasbinda och fortsätter att trycka mot såret. Sök läkarvård.

4. Rengör såret noga, och torka bort all smuts och allt skräp. Använd en ren bomullsduk med Hansaplast Wound Spray eller skölj med kallt vatten. Klappa sedan området torrt innan det läggs om. Ta inte bort föremål som har trängt in i såret, låt sjukvårdspersonal göra detta. Om det har trängt ner någonting i huden ska du inte försöka ta bort det. Detta bör göras av sjukvårdspersonal.

Läs mer
Image

5. Desinficera, lägg sedan om det skadade området med till exempel en sårdyna, kompress eller plåster.

6. Håll alla skärsår rena och byt förband regelbundet.

Tips när du behandlar någon annans sår:

1. Håll dig lugn och lugna ner den drabbade, även om personen i fråga blöder mycket. Bedöm om skadan kräver läkarvård. Be om råd om du är osäker.

Image

2. Förklara vad du gör, att det kan göra lite ont, men att det snart går över.

INFORMATION OM FÖRBAND

NÄR SKA JAG KONTAKTA LÄKARE?

VI REKOMMENDERAR ATT DU KONTAKTAR SJUKVÅRDSPERSONAL UNDER FÖLJANDE FÖRHÅLLANDEN:
  • Om såret är djupt och blöder kraftigt
  • Om såret visar tecken på infektion som rodnad, värme, smärta och svullnad
  • Om främmande föremål har trängt in i såret
  • Vid bett från djur eller människor eller vid kontakt med djurblod
  • Om såret sitter i eller nära ansiktet
  • Om den drabbade saknar stelkrampsvaccination

samt om du har några frågor eller är osäker.

Läs mer

DET SER UT SOM OM SÅRET HAR BLIVIT INFEKTERAT OCH VAR HAR BILDATS – VAD SKA JAG GÖRA?

Kontakta sjukvårdspersonal så snart du ser tecken på infektion. Symptomen är inte enbart uppkomst av var utan även svullnad, rodnad, värme, smärta, klåda eller sveda. Om såret är infekterat behöver det medicinsk vård och specifik medicinsk behandling.
Läs mer

PLÅSTERGUIDE – SPECIALISTERNA

Att använda rätt plåster kan ha stor betydelse för komforten och påskynda läkningen. Ta reda på vilket plåster som passar bäst för dig.

Plåsterspecialisterna
1. Ta en titt på Hansaplast Elastic-produkterna: De är tillverkade i ett extra flexibelt material som andas, vilket gör att de passar extra bra för leder och rörliga kroppsdelar. Eftersom de finns i olika storlekar passar de även bra för sår på knäna.

Läs mer
Image

Fingerspecialisten
2. Hansaplast Elastic Finger Strips –
Extra långa så att de passar perfekt på fingrarna. Dessutom har Hansaplast ett särskilt "handpaket" med tre olika plåster som passar fingertoppar och knogar. Dessutom finns en vattentät version: Aqua Protect.

Läs mer

Speciellt för känslig hud

3. För personer med känslig hud rekommenderar vi Hansaplast Sensitive -produkterna. De är utvecklade särskilt för känslig hud och är mycket hudvänliga och hypoallergena.

Läs mer

Lösningar

Några produkter som kan hjälpa

Lägg alltid om ditt sår. Se till att du har en uppsättning olika bandage och förband till hands så att du har det som krävs för olika kroppsdelar och behov. Några förslag från Hansaplasts sortiment:

Förebygga

Tips

Image
När du använder vassa verktyg ska du vara extra försiktig och använda skyddsutrustning vid behov.
Image
Skär bort från dig i köket och kom ihåg att vassa knivar faktiskt är mindre farliga än slöa, eftersom de skär renare snitt.
Image
Lämna över saxen med de vassa ändarna vända bort från personen du ger den till.
Image
Du kan inte undvika småsår och skärsår helt, så se till att ha en välfylld första hjälpen-låda hemma. Du får tips på vad den bör innehålla här.
Peta inte på sårskorpor. Direkt efter att du har fått ett skär- eller skrapsår börjar kroppen att läka såret. De vita blodkropparna attackerar bakterier som orsakar infektioner. Röda blodkroppar, fibrin och blodplättar bildar en propp över såret. En sårskorpa bildas snabbt. Om du petar upp sårskorpan öppnar du inte bara upp såret för bakterier, utan du kan även få ett större ärr.

Besök alltid en läkare om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme.

Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt.

Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Diskutera alltid eventuella frågor med din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.
 
Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Viktigt: Kontakta sjukvårdspersonal om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på rätt sätt.
 
Informationen på denna webbplats ska inte användas för att ställa diagnoser eller behandla hälsoproblem eller sjukdomar. Den ersätter inte professionell vård eller rådgivning. Om du har eller misstänker att du har ett hälsoproblem ska du kontakta läkare. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning och vänta inte med att söka hjälp på grund av något som du har läst på den här webbplatsen.

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga.

 

Relaterade produkter