anliga myter om sårläkning

Vanliga myter om sårläkning

5 min. läsning
Visa mer

Från mormors huskurer till tips från internet - myter om sårvård finns i överflöd. Men hur mycket sanning ligger det i dessa övertygelser? I den här artikeln gör vi en djupdykning i de vanligaste sårvårdsmyterna för skilja på myt och sanning.

Skärsår på fingrar och händer samt skrubbsår på knäna är vardagliga skador, men det är förvånande hur lite vi vet om att ta hand om dem rätt. Felaktig vård kan leda till smärta och komplikationer. Här krossar vi myterna och ger dig bästa tipsen för smärtlindring och snabb läkning av sår och småskador.

Därför bör man alltid, efter att ha rengjort såret med en sårspray (utan alkohol, så att det inte gör ont), sätta ett plåster på det skadade området!

Myt #1: Sår läker bättre när de luftas

Att sår ska luftas är en seglivad myt. Det viktigaste vid sårvård är alltid att hålla ett sår så rent, bakteriefritt och så skyddat som möjligt. Därför bör man alltid, efter att ha rengjort såret med en sårspray (utan alkohol, så att det inte gör ont), och sätta ett plåster på det skadade området!

Alla Hansaplast-plåster andas och skyddar såret mot yttre påverkan, så att smuts och bakterier hindras från att tränga igenom och risken för infektion minskar. Dessutom är sårdynan i plåstret mjuk och skyddar såret mot smärtsam friktion och tryck. Det resulterar i att såret kan läka helt ostört.

För ännu bättre resultat, bör såret läka i en fuktig miljö med hjälp av till exempel vår Sårläkande kräm. Denna kräm tillåter såret att andas, men garanterar ändå en fuktig sårmiljö, vilket förhindrar att det bildas sårskorpor. Det skapar optimala förhållanden för viktiga transmittorer och proteiner som hjälper till med läkningen och gör att såret sluts snabbare vilket minskar risken för ärrbildning betydligt.

Myt #2: Plåster är en grogrund för bakterier

En annan vanlig myt är att bakterier trivs särskilt bra under ett sårförband. Men nej, i själva verket är det faktiskt tvärtom: Genom att använda rätt plåster för att täcka ett rengjort sår skyddar du det mot kontaminering av mikrober och bakterier, och förhindrar på så sätt eventuella infektioner.

Många av våra plåster skyddar dessutom såret med Hansaplast Bacteria Shield. Denna skapar en skyddande barriär som förhindrar 99 procent av bakterierna från att komma i kontakt med såret.

Myt #3: Bra rengöring och vård ger mindre ärr

Ja detta är faktiskt sant. Noggrann rengöring och vård av din skada med rätt förband eller plåster hjälper kroppen att läka på bästa sätt. På det sättet kan du undvika eventuella komplikationer, som t.ex. bakterieinfektioner, att såret spricker upp igen på grund av yttre påverkan och att det bildas sårskorpor – allt detta är faktorer som bidrar till ärrbildning. Vår Sårläkande kräm som är baserad på principen för fuktig sårläkning och är idealisk för att minska risken för ärrbildning, medför ett kosmetiskt tilltalande resultat.

Myt #4: Sår som läker långsamt kan vara tecken på sjukdom

Ja, sår som är särskilt besvärliga att läka kan vara ett vanligt symtom på sjukdom, som t.ex diabetes mellitus, eller tyda på ett nedsatt immunförsvar eller problem med blodcirkulationen. Därför är det viktigt att du låter vårdpersonal undersöka ditt sår för att hitta eventuella orsaker om du misstänker att läkningen tar längre tid än normalt trots god sårvård.

Myt #5: Sår behöver endast vara täckta med plåster i en dag

Många brukar bara sätta på ett plåster i det akuta skedet av skadan, det vill säga tills blödningen stannar av. Sedan tar man bort plåstret och kastar det snarast möjligt för att ”låta såret andas”. Vetenskapliga studier har tvärtom visat, att de flesta skador läker mycket bättre och utan komplikationer om de är skyddade med ett förband eller plåster tills de är helt läkta.

Hansaplast har plåster för alla olika typer av situationer och behov. Plåster som är extra hudvänliga, barnvänliga, 100% vattentäta eller mer hållbara – vi har något för alla. Vi har dessutom plåster för större och postoperativa sår, i flera olika storlekar. För en optimal läkningsprocess, använd vår trestegsrutin ’Rengör – Skydda –Läk’. Med hjälp av vår sårrengöringsspray och sårläkande kräm kan du påskynda läkning och minska ärrbildning.

Myt #6: Sår bör alltid desinficeras med alkohol

Var försiktig med kombinationen alkohol och sår! Olyckligtvis är det här en av de vanligaste missuppfattningarna. Alkohol är inte något bra val för rengöring och desinficering av en skada av flera olika skäl. Inte bara svider det på huden när det appliceras (vilket gör det särskilt olämpligt för att behandla sår hos barn). Ännu värre är, att alkohol är helt olämpligt för extremt känslig sårvävnad. Experter rekommenderar istället användning av alkoholfria produkter som innehåller antiseptiska medel, t.ex. polyhexanid, som det rätta valet för smärtfri sårdesinficering och -rengöring. Ett exempel är sårspray som inte innehåller alkohol. Den svider inte och underlättar sårläkning.

Myt #7: Havsvatten hjälper sårläkningen

Detta är en legend som verkar komma från sjörövar- och äventyrsromaner. Även om många av oss gärna skulle vilja tro på den här romantiska teorin så är det tyvärr fullständigt nonsens.Vad många inte tänker på är att havsvattnet kan vara kraftigt förorenat, särskilt nära kusterna – med massor av mycket ohälsosamma bakterier eller kemikalier som ”simmar” omkring i det. Båda faktorer bidrar i hög grad till risken för en infektion och försenar sårläkning. Kontakt med vatten får dessutom alltid huden att svälla, vilket kan påverka processen för sårslutning. I det här fallet kan bakterier och mikroorganismer lättare tränga in i såret och risken för sårinfektion skulle öka dramatiskt.

Myt #8: Sår kliar medan de läker

Vi vet alla hur det känns: en tid efter skadan börjar det sticka och klia i det berörda området. Detta gäller särskilt för ytliga sår. 

Ja, det stämmer – faktum är att den här klådan kan tyda på att läkningsprocessen är på gång.  Men se upp! Undvik att röra vid och riva på såret för att förhindra infektion. Om såret skulle bli mycket rött, vara sig, eller om klådan övergår till en pulserande känsla, så ska du absolut söka vård eftersom detta kan vara tecken på en infektion som bör behandlas medicinskt så snart som möjligt.

Myt #9: Mindre sår behöver ingen behandling

Ignorerar du småsår? Tyvärr gör många av oss det misstaget. Detta trots det faktum att för en bakterie är till och med det minsta nålstick ett enormt ingångshål i din kropp. Så oavsett hur litet ett sår är, täck alltid över det med skydd så snart som möjligt. Plåstret hjälper till att förhindra infektion och garanterar optimal läkning. Slutsats: Sätt på ett plåster!

Om man sköter sin skada på rätt sätt kan det göra underverk för hudens läkning, särskilt om man använder rätt typ av plåster för att täcka såret. För att vara förberedd för alla möjliga situationer är det därför bra att alltid ha sårspray och bandage till hands tillsammans med ett urval av olika plåster och sårförband i olika storlekar.

Vi hoppas att vi har kunnat rätta till en del vanliga missuppfattningar inom sårvård och sårläkning och och att du fått med dig lite användbar kunskap som du och dina nära och kära kan ha nytta av. Ta hand om dig!

Vanliga myter om sårläkning

Sist men inte minst ...

... vill vi påpeka att ovannämnda information har tagits fram med syfte att ge allmänna råd och och tips runt sårvård och Hansaplast produkter. Ingen innehåll här är tänkt att ersätta professionell medicinsk vård eller rådgivning. 

Kontakta t ex alltid i första hand medicinsk sjukvård när:

  • Det handlar om större sårskador
  • Såret är svårt att rengöra ordentligt
  • Om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på bästa sätt
  • Om du lider av en åkomma som gör att sår kan behöva extra omsorg, t ex vid diabetes.

Läs även noga igenom bruksanvisningarna som följer med i våra produktförpackningar innan användning så att produkterna kan användas på bästa sätt.

Vill du ha mer information runt Hansaplasts sortiment och produkter kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Relaterade artiklar