90 tahun

90 år av vårdexpertis – Hansaplast har varit ett välkänt namn under nästan ett århundrade. I artikeln nedan kan du läsa historien om Hansaplast och berättelser från användare.

4 min. läsning
Visa mer

När Hansaplast uppfann det första vidhäftande plåstret år 1922 revolutionerades sårvården. Det var först då det blev möjligt att ta hand om små vardagliga skador och olyckor utan hjälp av en läkare. Bara genom att gå till medicinskåpet och sätta på ett plåster. Är det inte fantastiskt att din mamma kan göra det? Din man? Din vän? Någon som bryr sig?

Hansaplast har kommit långt sedan dess. Idag tillämpar vi vårt kunnande inom sårläkning, smärtlindring och fotvård över hela världen. Vi är inte bara det mest betrodda plåstermärket i Västeuropa, utan även marknadsledaren i 17 länder över hela världen. Vi älskas av mammor, hyllas av idrottare och rekommenderas av experter, farmaceuter och läkare.
Därför vill vi fira att Hansaplast fyller 90 år på ett speciellt sätt. Vi har samlat vårdberättelser från olika tider, ända sedan starten 1922.

Hansaplasts milstolpar – och vårdberättelser från olika tider

Image

1922

"Min mormor Helma var ung elev i en sömnadsklass för flickor i början av 20-talet och tyckte om att berätta om hur de fnissade och pratade hela tiden istället för att vara noggranna med nålen och tyget. Läraren var så klart inte särskilt nöjd med dem. På grund av låg sömnadskompetens förbrukades en hel del plåster det året ..."

 

Det första antibakteriella plåstret lanseras. Det innehåller fint silver som har en bakteriereducerande effekt. Namnet var "Hansaplast Silver": Eftersom tillverkningen blev för dyr drogs produkten in från marknaden igen.

Image

1933

"Jag minns första sommaren i vårt hus i bergen som underbar och stressig på samma gång. Peter jobbade fortfarande med huset och jag fick klara av att sköta huset med det lilla som fanns. Det känns som att jag alltid gick med ett plåster på någon av fingrarna. Men jag var glad."

Image

1951

"Jag var ett sådant busfrö och brottades alltid med min pappa när vi var på stranden. Den sommaren tävlade vi om vem som kunde hoppa längst ut i vattnet och jag rev mig på vristen när jag kom emot en sten under vattnet. Jag fick inte bada mer den dagen, istället fick jag äta smörgåsar med pappa på filten."

 

Hansaplast tillverkar vattentäta plåster och fingerplåster för första gången.

 

En verklig innovation för konsumenterna: De första Hansaplast-plåsterremsorna lanseras. Separat förpackade och sterila.

Image

1969

"När jag var liten flicka älskade jag min brors go-kart. Jag körde fram till trapporna i vårt hus och hoppade därifrån. En dag skadade jag min knä riktigt ordentligt och mamma kom springande. Hon blåste på det och satte på ett plåster. Jag var stolt över att visa upp plåstret eftersom jag varit med om en cool bilolycka!"

Image

1975

"Min systers konfirmation ... en stor händelse som jag alltid kommer att minnas! Jag lekte på kyrkogården eftersom jag tyckte ceremonin var urtråkig och snubblade på en stor kullersten, slog mitt knä ordentligt och gjorde sönder byxorna som mamma hade lånat av en grannpojke åt mig. Jag fick skäll, men ett plåster också ... Den här bilden togs precis innan det hände."

 

Det första plåstret som enbart säljs på apotek lanseras. Det är framtaget särskilt för känslig hud. Det heter Hansamed.

 

Det är flexibelt! Hansaplast lanserar det första elastiska plåstret.

Image

1989

"Min första VW-bubbla! Jag köpte den med pengar från mitt första riktiga jobb. Den våren var jag nästan aldrig inne i huset. Det gick bara att hitta mig i garaget eller under bilen. Min flickvän bidrog med ett konstant flöde av omsorg och plåster."

Image

1992

"Jag har alltid älskat hästar, så när jag fick Romeo svävade jag på moln. Han har varit min vän i 20 år nu och har aldrig kastat av mig ... men jag tar alltid med mig några plåster när jag ska träffa honom ... det blir alltid några småsår här och där när jag är i stallet."

 

Duscha utan att blöta ned såret: Hansaplast lanserar "Aqua Protect".

Image

1997

"Jag glömmer aldrig första gången jag besökte min semesterromans i München ... Jag hade på min mina snyggaste nya skor men han ville att vi skulle titta på sevärdheter ... Jag fick blåsor på fötterna nästan direkt. Det var SOS skavsårsplåster som räddade mig … och ett år senare gifte Jan och jag oss."

 

Hansaplasts sortiment utökas till ledbandage för händer, armbågar, fötter och knän

 

Större plåster och en annan typ av smärtlindring: ABC-värmeplåster för muskelsmärta i rygg och nacke går samman med Hansaplast och bär detta namn från och med nu.

 

Fotvård är också viktigt hos Hansaplast. En gel som förebygger skavsår lanseras.

 

Hansaplast lanserar ett fotvårdssortiment med fotkrämen "Velvet Feet".

Image

2012

"Jag byggde en trädkoja åt min 3-årige son och det involverade mycket spikande och många flisor. Min son klättrade runt i kojan innan den var färdig och lekte sjörövare. Han ramlade ned och skrapade upp ryggen på den nya rutschkanan i kojan ... Den kvällen var vi täckta av plåster båda två: Han på ryggen och jag på fingrarna."

Relaterade artiklar