Hansaplast 100 år av vårdexpertis
5 min. läsning
Visa mer

När Hansaplast uppfann det första vidhäftande plåstret år 1922 revolutionerades sårvården. Det var först då det blev möjligt att ta hand om små vardagliga skador och olyckor utan hjälp av en läkare. Bara genom att gå till medicinskåpet och sätta på ett plåster. Är det inte fantastiskt att din mamma kan göra det? Din man? Din vän? Någon som bryr sig?

Hansaplast har kommit långt sedan dess. Idag tillämpar vi vårt kunnande inom sårläkning, smärtlindring och fotvård över hela världen. Vi är inte bara det mest betrodda plåstermärket i Västeuropa, utan även marknadsledaren i 17 länder över hela världen. Vi älskas av mammor, hyllas av idrottare och rekommenderas av experter, farmaceuter och läkare.

Därför vill vi fira att Hansaplast fyller 90 år på ett speciellt sätt. Vi har samlat vårdberättelser från olika tider, ända sedan starten 1922.

Hansaplasts milstolpar – och vårdberättelser från olika tider

Image

1922

"Min mormor Helma var ung elev i en sömnadsklass för flickor i början av 20-talet och tyckte om att berätta om hur de fnissade och pratade hela tiden istället för att vara noggranna med nålen och tyget. Läraren var så klart inte särskilt nöjd med dem. På grund av låg sömnadskompetens förbrukades en hel del plåster det året ..."

1930

Det första antibakteriella plåstret lanseras. Det innehåller fint silver som har en bakteriereducerande effekt. Namnet var "Hansaplast Silver". Eftersom tillverkningen blev för dyr drogs produkten in från marknaden igen.

Image

1933

"Jag minns första sommaren i vårt hus i bergen som underbar och stressig på samma gång. Peter jobbade fortfarande med huset och jag fick klara av att sköta huset med det lilla som fanns. Det känns som att jag alltid gick med ett plåster på någon av fingrarna. Men jag var glad."

Image

1951

"Jag var ett sådant busfrö och brottades alltid med min pappa när vi var på stranden. Den sommaren tävlade vi om vem som kunde hoppa längst ut i vattnet och jag rev mig på vristen när jag kom emot en sten under vattnet. Jag fick inte bada mer den dagen, istället fick jag äta smörgåsar med pappa på filten."

1953

Hansaplast tillverkar vattentäta plåster och fingerplåster för första gången.

1960

En verklig innovation för konsumenterna: De första Hansaplast-plåsterremsorna lanseras. Separat förpackade och sterila.

Image

1969

"När jag var liten flicka älskade jag min brors go-kart. Jag körde fram till trapporna i vårt hus och hoppade därifrån. En dag skadade jag min knä riktigt ordentligt och mamma kom springande. Hon blåste på det och satte på ett plåster. Jag var stolt över att visa upp plåstret eftersom jag varit med om en cool bilolycka!"

Image

1975

"Min systers konfirmation ... en stor händelse som jag alltid kommer att minnas! Jag lekte på kyrkogården eftersom jag tyckte ceremonin var urtråkig och snubblade på en stor kullersten, slog mitt knä ordentligt och gjorde sönder byxorna som mamma hade lånat av en grannpojke åt mig. Jag fick skäll, men ett plåster också ... Den här bilden togs precis innan det hände."

1978

Det första plåstret som enbart säljs på apotek lanseras. Det är framtaget särskilt för känslig hud. Det heter Hansamed.

1984

Det är flexibelt! Hansaplast lanserar det första elastiska plåstret.

Image

1989

"Min första VW-bubbla! Jag köpte den med pengar från mitt första riktiga jobb. Den våren var jag nästan aldrig inne i huset. Det gick bara att hitta mig i garaget eller under bilen. Min flickvän bidrog med ett konstant flöde av omsorg och plåster."

Image

1992

"Jag har alltid älskat hästar, så när jag fick Romeo svävade jag på moln. Han har varit min vän i 20 år nu och har aldrig kastat av mig ... men jag tar alltid med mig några plåster när jag ska träffa honom ... det blir alltid några småsår här och där när jag är i stallet."

1996

Duscha utan att blöta ned såret: Hansaplast lanserar "Aqua Protect".

2009

Hansaplast lanserar ett fotvårdssortiment med fotkrämen "Velvet Feet".

2012

Extra Robust waterproof

"Extra Robust Waterproof" lanseras för att ytterligare etablera det slitstarka segmentet för textilplåster. De andningsbara plåstren är tillverkade av ett vattentätt material och har en extra stark vidhäftning vilket gör att de sitter säkert.

2014

Aqua Protect

"Aqua Protect" lanseras på nytt. Det extra starka och vattentäta limmet håller såret 100 % torrt och garanterar att plåstret håller sig på plats även när det är vått. 

2016

Frozen

Hansaplast utökar sitt sortiment av plåster för barn med figurer från Disney Frozen och Musse Pigg™️.

2018

Wound Spray

En ny sårspray och salva för sårläkning släpps som en del av sårvårdsrutinen, som utformats för att hjälpa konsumenterna att ge bättre vård i hemmet genom att följa stegen "rengör - skydda – läk”.

2021

Bacteria Shield

Hansaplast introducerar sitt Bacteria Shield-emblem, vars märkning är väl synlig på de produkter som skyddar mot 99 % av alla bakterier. 

Hansaplast rullar ut den mest omfattande nylanseringarna i varumärkets långa historia, vilket bland annat innefattar lanseringen av hypoallergena Kids Sensitive-plåsterremsor som har dermatologiskt bevisad hudkompatibilitet.

Hansaplast-plåster skyddar mot smuts och bakterier.

2022

Green and Protect

För att fira att företaget grundades för 100 år sedan, lanserar Hansaplast sitt första klimatneutrala plåster "Green & Protect", som är utformat för att erbjuda samma skydd och läkningsförmåga i ett mer hållbart plåster. Förutom att sårdynan och baksidan är tillverkade av naturligt framställda material, är plåstret även 100 % klimatneutralt.

Den el som används i produktionsprocessen kommer från 100 % förnybara källor. Alla kvarstående utsläpp kompenseras genom certifierade skogsplanteringsprojekt.

Relaterade artiklar