Women bathing in water

Sanningen om vatten och sårläkning – Kan saltvatten hjälpa sår att läkas? Olika typer av vatten – inklusive saltvatten – kan faktiskt försvåra läkningsprocessen. Här får du reda på varför.

5 min. läsning
Visa mer

Om vatten och dess påverkan på sårets läkningsprocess

När man pratar om snabbare sårläkning får man hålla tungan rätt i mun.

Även om många kanske förknippar saltvatten med läkning, är det ett faktum att fukt snabbt kan få huden att svälla upp runt såret vilket fördröjer dess möjlighet till läkning. Vatten påverkar inte bara läkningsprocessen, utan kan även göra det möjligt för bakterier att tränga in i såret vilket i sin tur ökar risken för infektion.

Olika typer av vatten medför lite olika risker. Nu ska vi gå igenom vilka typer av vatten som vi oftast kommer i kontakt med och hur dessa potentiellt kan vara skadliga för sår och dess läkning.

Image
De läkande krafterna i saltvatten är huvudsakligen en myt.

Saltvatten

De flesta har nog hört talas om att havsvatten sägs hjälpa sår att läkas – men detta är en myt! I verkligheten kan föroreningar i vattnet vid kusterna och i stillastående vatten innehålla mängder av bakterier som snabbt förökar sig vid varma temperaturer.

Risken för sårinfektion ökar alltså vid kontakt med förorenat saltvatten.

Image
Det är också viktigt att skydda sår mot kranvatten.

Kranvatten

När ett sår precis har börjat läka, är det särskilt viktigt att skydda såret mot direkt kontakt med kranvatten. Vatten och fukt kan få huden att svälla vilket kan försvåra sårläkningen.

Handtvål, schampo, duschgel och tvättmedel kan också irritera såret. Innan du duschar, badar eller tvättar händerna är det därför viktigt att se till att såret är täckt med ett vattentätt plåster så att det skyddas och kan läkas ordentligt.

Image
Sår måste även skyddas mot klorerat vatten. Det kan göra läkningsprocessen långsammare, och bakterier i kommunala simbassänger kan infektera sår.

Klorerat vatten

Klorvatten kan orsaka onödig irritation i såret och sakta ner läkningsprocessen. Dessutom finns det andra osynliga faror i offentliga simbassänger, t. ex. bakterier som  kan finnas i smutsiga pooler, vilket gör att såret riskerar bli infekterat, Därför är det viktigt att vara extra noggrann med att skydda sår från klorerat vatten, särskilt vid bad i välbesökta swimmingpooler.

För att säkerställa ett optimalt skydd mot vatten kan du använda 100 % vattentäta plåster från vår plåsterserie Hansaplast Aqua Protect. För att skydda större områden rekommenderar vi Aqua Protect XXL som har en patentskyddad silverteknik, och på det sättet minskar risken för infektion.

Så här skyddar du bäst såret emot vattenkontakt

Image
Varje gång din hud kommer i kontakt med vatten – även när du tvättar dig – bör du tänka på att vattenskydda dina sår.

Lösningen är vattenskydd

Oavsett om du är på stranden, diskar en trave smutsig disk eller tar din vanliga simtur så är det viktigt att dina sår alltid är skyddade mot vatten.

Det är viktigt att använda plåster som sitter säkert på plats – även under långvarig kontakt med vatten – samt att de låter huden andas, är mjuka och flexibla så att du kan röra dig fritt.

Hansaplast Aqua Protect-plåster ser till att sår är väl skyddade och läker på ett tryggt sätt. De är även idealiska att använda efter mindre operationer, t.ex. borttagning av ett födelsemärke.

Om du vill veta mer om de gyllene reglerna för omläggning av småsår och få mer information om hur sår reagerar på vatten, läs artikeln Bättre skydd för bättre läkning.
Image
Carsten Hartkopf Research & Development, Beiersdorf AG

”Sår kan läkas snabbt, bara de är väl skyddade och lämnas ifred.”

”Vatten och fukt kan få huden att svälla. Detta påverkar inte bara sårslutning och läkningsprocessen, utan kan även underlätta för bakterier att tränga in i såret och öka risken för att ett sår blir infekterat. Därför är det viktigt att skydda såret på ett pålitligt sätt mot bakterier och vatten.”

Carsten Hartkopf,
Research & Development, Beiersdorf AG

Effektivt skydd med vattentäta plåster från Hansaplast

Produkterna är idealiska för att hålla vatten borta från sår och hjälpa dem att läka tryggt.

HP Vattentäta plåster


Hansaplast Aqua Protect-plåster är 100 % vattentäta, vilket gör dem idealiska vid tvätt, dusch, bad och simning. Den mjuka, hudfärgade dynan och genomskinliga baksidan innebär dessutom ett diskret skydd under läkningen. Om du vill skydda ett större område med ett vattentätt plåster kan du pröva Aqua Protect XL/XXL - plåster med integrerad silverteknik för antibakteriell effekt. Alla Aqua Protect-plåster har en baksida som andas men ändå är vattentät och en extra stark vidhäftning som hjälper till att skydda sår vid väta.

Hansaplast Extra Robust Water Proof- plåster är ett tryggt, vattentätt skydd vars innovativa HI-DRY TEX-teknologi garanterar ett hållbart skydd i krävande situationer så som vid utomhusaktiviteter, arbete i hemmet, trädgårdsarbete eller hemmafixarprojekt. 

Tips för att förebygga infektion och snabba på läkningsprocessen

Duscha alltid före poolbesöket
Den som hoppar ner i bassängen utan att först ha duschat tar med sig mängder av smuts och bakterier till vattnet. En snabb dusch innan du hoppar i tvättar bort upp till 90 % av svett, död hud och hudvårdsprodukter.
Läs mer
Undvik fotbad vid offentliga simbassänger
Det finns ibland fotbad på simanläggningar och man kanske inte inser att dessa kan göra mer skada än nytta. Eftersom fotbaden används så frekvent kan där ansamlas mängder av bakterier och mikrober och därför bör dessa hellre undvikas.
Läs mer

Torka fötterna noga och använd flip-flops

Det bästa skyddet mot infektion vid offentliga simbassänger är faktiskt ganska enkelt – använd flip-flops eller andra öppna sandaler! Det är också viktigt att du torkar fötterna noga, särskilt mellan tårna. Eftersom det här området ofta missas är det särskilt mottagligt för svampinfektioner. Den varma, fuktiga miljön mellan tårna är idealisk för tillväxt av bakterier och svamp.

Läs mer

Täck alltid sår med vattentäta plåster

När du går och badar bör du absolut använda vattentäta plåster på alla typer av sår såsom skrubbsår, skärsår och andra sår t ex efter ett nyligen borttaget födelsemärke. När sår är väl skyddade och lämnas ifred kan de läkas snabbare och risken för infektion minskar.

Läs mer

Att förebygga är det bästa skyddet

Om ett sår utsätts för smuts och bakterier ökar risken för infektion – vilket är det största hotet mot en sund läkningsprocess. Offentliga simbassänger kan ofta innehålla smuts och bakterier som är skadliga för sår. Därför är det mycket viktigt att följa regler för god hygien före, under och efter ditt besök i poolen medan du njuter av badsäsongen.

 

 Läs även artikeln Optimalt skydd för komplikationsfri läkning för mer information om hur du bäst skyddar dina sår mot vatten och andra externa faktorer.


Rådfråga alltid medicinskt utbildad personal om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme. Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt eller om du är osäker på hur man tar hand om såret på rätt sätt.

Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Konsultera din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.
 
Sist men inte minst…vill vi påpeka att allt innehåll på den här webbplatsen tagits fram med syfte att ge allmänna tips och råd kring sårvård och Hansaplasts produkter och inte är tänkt att ersätta professionell vård eller rådgivning. För korrekt användning, läs och följ bruksanvisningen som medföljer produkten. Vill du ha mer information om Hansaplast och vårt produktsortiment är du välkommen att kontakta oss här.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter