Image

Bästa sättet att behandla brännsår – Har du bränt dig? Ta reda på hur du lindrar smärtan – och hjälper huden att läka så snabbt som möjligt.

4 min. läsning
Visa mer

Om

Brännsår är otäcka, men kan lätt uppstå när du lagar mat, grillar eller håller på med eld.

Brännsår från 1 till 3: Olika grader av brännskador

Image
Tvärsnitt av frisk hud. © Hansaplast
Image
Tvärsnitt av bränd hud (första till andra graden). © Hansaplast
Första gradens brännskador (ytliga): Detta är den lindrigaste graden av brännskada, som endast påverkar överhuden. Det brända området är rött, lätt svullen, smärtar, är torr och har inga blåsor. Ett exempel är en lindrig solskada. Långvarig skada på vävnader efter den här typen av brännskada är sällsynt.

Andra gradens brännskada: Inkluderar överhuden och delar av läderhuden. Orsakas ofta av skållning eller eldslågor. Huden smärtar, är röd och svullen, med blåsor.

HUR DJUPT NER ÄR
HUDEN SKADAD?

Tredje gradens brännskada: Den här typen av brännskada förstör överhuden, läderhuden och kan även skada underliggande vävnader, ben, muskler och senor. Det skadade området är vitt eller bränt. Det finns inte någon känsel i området eftersom nervändarna är förstörda.

Behandling

Det är lätt hänt att man bränner sig! Och oavsett om du bränner dig på eld eller en värmekälla i köket är det troligt att det går blixtsnabbt och tar dig med överraskning. Vi talar om för dig vad du ska göra. (Såvida du inte har en allvarlig tredje gradens brännskada som orsakas av kemikalier eller om det drabbade området är stort; då behöver du professionell akutvård.)
Image

Steg 1

Gå bort från värmekällan och säkra riskområdet allra först. Stäng av elektriska produkter, släck elden eller ta bort det varma vattnet eller källan till elden eller lågorna innan du behandlar skadan.
Läs mer
Image

Steg 2

Kyl ner det brända området med kallt rinnande vatten i minst tio minuter eller tills smärtan försvinner. Lägg inte på is. Om man kyler av det drabbade området med vatten lindras smärtan och svullnaden. Dessutom reduceras blåsbildningen.
Läs mer
Image

Steg 3

Torka det drabbade området försiktigt.
Image

Steg 4

Sätt på ett Hansaplast SOS Burn Plåster om du behöver omläggning av skadan. Det kyler ner såret, och skyddar och återfuktar det drabbade området så att det kan läka snabbare.
DET HÄR SKA DU INTE GÖRA Ha aldrig på fett eller smör på brännsår och ta inte bort någonting som har fastnat i huden, till exempel kläder. Om du är osäker konsulterar du sjukvårdspersonal.

Sök läkarvård:

Du bör söka läkarvård även för första och andra gradens brännskada, om det brända området är stort eller om det brända området efter smärtlindring visar tecken på infektion, till exempel rodnad, hetta, svullnad, smärta, klåda eller sveda.

 

Dessutom krävs läkarvård om ett barn brännskadar sig, om brännsåret har drabbat en känslig del av kroppen, till exempel ansiktet, eller om du har frågor eller problem.

 

För tredje gradens brännskador bör du alltid söka läkarvård omedelbart.

 

Lösningar

Du kan prova dessa produkter:

Rätt omvårdnad med dessa produkter hjälper till att läka huden och minskar risken för permanenta skador.

Förebygga

Tack och lov kan de flesta brännskador förebyggas. De flesta sker i hemmets hjärta, dvs. köket. Här kommer några tips som gör köket säkrare.

  • Stanna alltid i köket när du har mat på spisen. Låt dig inte distraheras av telefonsamtal, att någon ropar på dig i ett annat rum etc.
  • Använd grytlappar eller ugnshandske när du tar ut något ur ugnen.
  • Vrid kastrullernas och stekpannornas handtag bakåt eller mot spisens mitt, så att de inte kan vältas framifrån.
  • Håll föremål som diskhanddukar, plastpåsar och långa tröjärmar borta från de varma ytorna.
  • Laga aldrig mat och håll i ett barn eller husdjur samtidigt.
  • Håll små barn och husdjur borta från ugnens eller spisens framsida.

Förhindra skållning

Av alla brännsår man kan drabbas av hemma är nog skållningsskador de mest oväntade. Barn har tunnare hud än vuxna och blir ofta mer allvarligt skadade av het vätska. Skydda dig och din familj med några enkla försiktighetsåtgärder.
Värm aldrig upp nappflaskor i mikrovågsugnen. De kan värmas upp ojämnt och bränna bebisens mun.
Image
Var försiktig när du hanterar vattenkokare, kastruller och lock med kokhet vätska. Ånga kan lätt bränna handleder och händer.
Det är smart att vänta kastrullhandtagen bakåt eller mot spisens mitt, så att barnen inte kan välta dem så lätt.
Image
Se till att inte ställa varm vätska som soppa, kaffe eller te nära kanten på köksbänken eller bordet.
Om någon får ett brännsår följer du anvisningarna under BEHANDLING och lägger om såret så att det håller sig fuktigt och kan läka ordentligt. Om det bildas en blåsa låter du den vara. Stick inte hål på den.

Besök alltid en läkare om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme.

Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt.
Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Diskutera alltid eventuella frågor med din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.
 
Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Viktigt: Kontakta sjukvårdspersonal om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på rätt sätt.
 
Informationen på denna webbplats ska inte användas för att ställa diagnoser eller behandla hälsoproblem eller sjukdomar. Den ersätter inte professionell vård eller rådgivning. Om du har eller misstänker att du har ett hälsoproblem ska du kontakta läkare. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning och vänta inte med att söka hjälp på grund av något som du har läst på den här webbplatsen.

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter