plester kaki

FÖRSTA HJÄLPEN – Ta reda på vad du ska göra om en liten olycka inträffar – och hur du behandlar småsår så att de läker så snabbt och effektivt som möjligt.

3 min. läsning
Visa mer

Om

Första hjälpen – det här gör du först

Image
Har du en välfylld första hjälpen-låda?

Olyckor händer så lätt, och då är det viktigt att hålla sig lugn och sansad. Alla är inte vana vid att se blod, och ibland kan något så oskyldigt som att hacka grönsaker i köket sluta med ett djupt skärsår som blöder ymnigt. Att veta hur man ska reagera och ha en välfylld första hjälpen-låda hemma och i bilen hjälper dig en bra bit på vägen.

DU KAN INTE FÖRHINDRA OLYCKOR,
MEN DU KAN HA EN BRA  FÖRSTA
HJÄLPEN-LÅDA TILL HANDS

8 gyllene regler för första hjälpen

Håll dig lugn
Image
Kontrollera att din omgivning är säker. Utsätt inte dig själv eller den skadade för risker.
Image
Avgör om du eller den skadade personen behöver läkarvård. Om du är osäker ber du om hjälp.
Lugna den skadade. Om han eller hon är allvarligt skadad och chockad ser du till att hålla honom eller henne varm. Stanna hos den skadade, se till att han eller hon håller sig lugn. Flytta inte personen om du misstänker rygg- eller nackskador. I sådana fall ringer du efter ambulans.
Läs mer
Image
Ge sjukvårdspersonalen så mycket information som möjlighet om olyckan och symptomen. Detta inkluderar information om allergier, blodgrupp, vaccinationer eller personens medicinska status (t.ex. om mediciner).
Läs mer
Image
Tvätta händerna innan du tar hand om såret och använd engångshandskar för att skydda dig och förebygga infektioner.
Rengör såret noga, och torka bort all smuts och allt skräp. Använd en ren bomullsduk med Hansaplast Wound Spray eller skölj med kallt vatten. Klappa sedan området torrt innan det läggs om. Ta inte bort föremål som har trängt in i såret, låt sjukvårdspersonal göra detta. 
Läs mer
Image

Se till att din första hjälpen-låda är påfylld. Glöm inte att fylla på de saker som du har använt och kolla upp sista förbrukningsdatum med jämna mellanrum. Ta en titt på Hansaplasts produkter här (Lösningar) eller hämta inspiration här (Länk till artikeln om medicinlådor).

Läs mer

När behöver jag en läkare? När man ska söka läkarvård

De flesta små skärsår och småsår kan behandlas effektivt med en första hjälpen-låda. (se: BEHANDLING). Men hur vet man om en skada behöver ytterligare behandling?
Image

VI REKOMMENDERAR ATT DU KONTAKTAR SJUKVÅRDSPERSONAL UNDER FÖLJANDE FÖRHÅLLANDEN:

  • Om såret är djupt och blöder kraftigt
  • Om såret visar tecken på infektion som rodnad, värme, smärta och svullnad
  • Om främmande föremål har trängt in i såret
  • Vid bett från djur eller människor eller vid kontakt med djurblod
  • Om såret är i eller nära ansiktet
  • Om den drabbade saknar stelkrampsvaccination
samt om du har några frågor eller är osäker
Rekommendation: Sök även läkarvård vid andningsproblem, medvetslöshet, djupa sår med stor blodförlust, allvarliga brännskador, misstänkta frakturer eller brutna ben, misstänkt hjärtattack, svår allergisk reaktion, bett från orm, djur eller människor, förgiftning, svår chock, alla tillstånd som snabbt förvärras.

Behandling

Den gyllene regeln för småsår:

Image

Rengör

Tvätta händerna och kontrollera om även såret behöver göras rent. Om det finns små föremål inne i såret (sand, glas etc.) tar du bort dem med en torr och ren trasa eller sköljer med vatten.
Läs mer
Image

Skydda

Rätt förband: Se om det behövs ett bandage eller ett plåster. Hansaplast har ett brett sortiment för alla behov – i alla storlekar och strukturer – osynliga eller extra tåliga.

Experttips – Varför förband?

Även om en olycka alltid kommer plötsligt bör man ta sig tid att lägga förband på såret istället för att låta det torka. Varför? Eftersom det skapar optimala förhållanden för ostörd och snabb läkning av huden.
Image
Dr. Rainer Wolber, forskning och utveckling, Beiersdorf AG
Image
Ett plåsters alla funktioner. © Hansaplast

“I ett sår är hudens skyddande funktion skadad. Syftet med sårförband är inte bara att skydda såret, utan även att skapa förhållanden där hudens läkning kan ske så ostört som möjligt, så att hudstrukturen kan läka.

“ETT PLÅSTER
SKYDDAR DITT SÅR  OCH
FÖRBÄTTRAR HUDENS
LÄKNINGSPROCESS.”

Lösningar

Alternativ 1 för första hjälpen: Några produkter som kan hjälpa

Det har aldrig varit enklare att välja rätt förband: Använd de här produkterna från Hansaplast, som bör finnas i varje första hjälpen-låda.

 

Förebygga

Bästa sättet att förebygga ärr: Bra sårvård

Det bästa sättet att förhindra ett fult ärr eller göra det mindre är att ta hand om såret på rätt sätt. Tänk på dessa två saker:
Peta inte på sårskorpor Direkt efter att du har fått ett skär- eller skrapsår börjar kroppen att läka såret. De vita blodkropparna attackerar bakterier som orsakar infektioner. Röda blodkroppar, fibrin och blodplättar bildar en propp över såret. En sårskorpa bildas snabbt. Om du petar upp sårskorpan öppnar du inte bara upp såret för bakterier, utan du kan även få ett större ärr.

Besök alltid en läkare om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme.

Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt.

Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Diskutera alltid eventuella frågor med din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.
 
Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Viktigt: Kontakta sjukvårdspersonal om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på rätt sätt.
 
Informationen på denna webbplats ska inte användas för att ställa diagnoser eller behandla hälsoproblem eller sjukdomar. Den ersätter inte professionell vård eller rådgivning. Om du har eller misstänker att du har ett hälsoproblem ska du kontakta läkare. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning och vänta inte med att söka hjälp på grund av något som du har läst på den här webbplatsen.

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga.

Relaterade produkter