Image

Så här gör du en härlig pedikyr själv – Tio steg till mjuka, välvårdade fötter

4 min. läsning
Visa mer

Lätt att göra hemma

Image
1. Komma igång
Hämta en balja med ljummet vatten, en handduk och de redskap du behöver. Se till att pimpsten, nagelklippare, sax och fil är i bra skick. Välj det nagellack du vill använda, hämta bomullsrondeller osv. Samla allt på samma ställe, så att du inte behöver springa runt och leta efter någonting mitt i behandlingen.

Förvara pedikyrredskapen på samma
ställe så att du enkelt hittar dem.

2. Ta bort gammalt nagellack
Det är en god idé att använda ett acetonfritt nagellacksborttagningsmedel. Om du använder aceton torkas tånaglarna ut och kan spricka eller skiva sig.

Att få en pedikyr på salong är ett härligt sätt att skämma bort dig själv, men faktum är att du enkelt kan få välvårdade fötter hemma! Vi avslöjar hur du kan skämma bort dina fötter med härligt mjukt resultat hemma.

3. Bada fötterna
Bada fötterna i ungefär en kvart i ljummet vatten med fotsalt eller olja. Detta är inte bara avslappnande, utan mjukar upp fötterna så att du enklare kan få bort torr och död hud.

4. Torka
Glöm inte att torka dig mellan tårna. Här samlas mängder av damm och bakterier. Torka fötterna noga och dra med handdukshörnet mellan tårna.

7. Smörj in
Nu när du är klar är det dags för lite extra omvårdnad. Smörj in fötterna med en fotkräm som gör dem mjuka och lena. Eftersom huden på fötterna är mycket tjockare än på övriga kroppen måste du använda en produkt med intensivt återfuktande egenskaper, till exempel Hansaplast Velvet Feet. Ge dig själv lite fotmassage när du smörjer in krämen. Det är oerhört avslappnande och stimulerar cirkulationen i fötterna. Dessutom gör det att krämen absorberas bättre.

feder

6. Snygga till

Glöm inte att snygga till naglarna också. Långa naglar kan förstöra strumporna och till och med få dig att gå annorlunda. Var försiktigt när du klipper naglarna, eftersom du kan få nageltrång av att klippa ner dem för långt. Klipp eller fila inte ner långt på nagelns sida. Formen bör spegla nagelbandets naturliga båge. Fila sedan kanterna jämna. Om naglarna är ojämna kan du använda en fil för att jämna till dem lite. Om du vill få bort nagelbanden ska du inte klippa dem, eftersom de då kan skadas. Peta istället tillbaka dem försiktigt, det går lätt nu efter fotbadet.

5. Fila fötterna
Mjuka fötter är lika viktigt som snyggt nagellack. Om du tar bort förhårdnader regelbundet förhindrar du att huden blir tjock och till slut spricker. Det här kräver lite arbete och envishet. Det kan vara en god idé att inte skära bort förhårdnaderna, eftersom det kan göra ont och skada de undre hudlagren.  Använd istället en fotfil med metallyta eller pimpsten. Jobba med de hårda, spruckna delarna av foten, särskilt hälar och trampdynor. Om du gör detta regelbundet slipper du mycket jobb senare.

Tips: Om du tar bort förhårdnader efter fotbadet
blir de mjukare och enklare
att ta bort.

file

Så nu är det dags för det roligaste ...

8. Naglarna! Avlägsna först krämrester från naglarna med ett acetonfritt nagellackborttagningsmedel. Naglarna ska vara helt torra och fria från kräm när du lägger på underlacket. Använd tåspridare i skummaterial för att förhindra att nagellacket klibbar.

Image

Lägg på ett lager underlack för att förhindra nagellacket från att färga av sig på naglarna. Låt tånaglarna vila helt från lack lite då och då. Om de hela tiden är lackade kan de missfärgas, i synnerhet om du använder mörka nyanser.

Låt varje lager torka
i cirka tio minuter

Image

9. Dags för färgen
Låt underlacket torka i cirka tio minuter. Sedan lackar du med din favoritfärg. En bra metod är att måla lacket i band, ett på mitten och ett på var sida. Efter cirka tio minuter lägger du på ett andra färglager. Efter ytterligare tio minuter är det dags för överlack. Sedan låter du tårna torka i minst en timme. Ta på dig ett par flip-flops så förstör du inte lacket.
 (OBS! En ogenomskinlig eller mörk färg tar längre tid att torka än en svag färg, i synnerhet om du har målat flera lager.)

10. Underhåll
Klart! Dina fötter kommer att tacka dig. Och med lite underhåll håller sig fötterna snygga länge. Lägg på ett lager överlack ett par gånger i veckan för att förhindra att lacket flagnar.
Kom ihåg att fila fötterna i duschen några gånger i veckan och att använda en härlig fotkräm som Hansaplast Velvet Feet med jämna mellanrum. Det gör att förhårdnaderna inte kommer tillbaka lika snabbt.

Lite extra omvårdnad ...

Även om du inte har tid med en komplett pedikyr kan du ändå skämma bort fötterna lite extra ibland:

Ta ett härligt fotbad i 15–20 minuter i varmt vatten, till exempel medan du tittar på TV. Tillsätt lite fotsalt eller olja i vattnet.

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter