Image

Är livet hårt? – Så här får du torra fötter med förhårdnader mjuka och friska igen –och redo för att visas upp.

2 min. läsning
Visa mer

Om

... Torr hud

Huden innehåller en viss mängd fukt som krävs för att hålla den mjuk och för att den ska kunna stå emot olika typer av tryck och yttre påverkan.
Image
Väldigt vanligt: torr hud på fötterna
Fuktnivån i huden kan minska, vilket leder till att fötterna blir torra. Detta kan i kombination med tryck eller friktion leda till att förhårdnader bildas. Orsakerna varierar: En del har helt enkelt torrare hud än andra. Det kan ha genetiska orsaker eller kanske bero på diabetes som ofta ger torr hud. Dessutom brukar huden bli torrare med åren. Långa, varma bad och duschar kan också göra huden torrare.

... Förhårdnader

En callus (latin, substantiv, medicinsk term) är ett större område med tjockare hud, främst under fötterna. På svenska brukar vi säga förhårdnader. Dessa bildas när huden utsätts för tryck och friktion under en längre tid. Det yttre hudlagret, epidermis, reagerar genom att bygga upp tjockare och hårdare hudlager i form av förhårdnader (medicinsk term: hyperkeratos).
Image
Fot med en typisk förhårdnad
Image
Hyperkeratos: tjockare hudlager

„Det som nyss var
ett skönhetsfel kan lätt
bli en olägenhet.“

Medicinsk bakgrund: Hornlagret (stratum corneum) är det yttersta lagret av överhuden. Mellan de hårda cellerna (corneocyter) ligger de epimerdala lipiderna. Detta hornlager – i synnerhet den nedre tredjedelen – utgör den genomsläppliga barriär som är hudens verkliga skydd mot exogena faktorer och endogen vattenbrist.

Behandling

Mjuka upp fötterna

Det är enkelt att mjuka upp dina torra, hårda fötter, i synnerhet om du börjar med en behandling! Sedan gäller det bara att underhålla fötterna.

Hudens förtjockning är en del av dess normala skydd mot gnidning, tryck och andra former av lokal irritation, men kan även orsaka förhårdnader och liktornar på händer och fötter. Det som till en början bara var ett skönhetsfel kan snabbt bli ett hinder till exempel när den torra huden på hälarna börjar spricka. Kontinuerlig och regelbunden omsorg samt uppmjukning av drabbade områden med produkter med aktiva ingredienser som karbamid håller förhårdnaderna stången och åtgärdar problemet på lång sikt.

Image
Ta ett fotbad i varmt vatten (använd en särskild fotbadsprodukt eller en mild produkt) i cirka 15–20 minuter. Detta mjukar upp den hårda huden så att du kan ta bort den enklare.
Image
Använd antingen en särskild fotfil eller en pimpsten och fila de grova, torra områdena på fötterna. Var försiktig så att du inte tar bort för mycket hud. Känn efter på fötterna lite då och då för säkerhets skull. Koncentrera dig på huden under och på kanterna av fötterna samt hälarna som är mest drabbade av förhårdnader och där huden är torrast.
Läs mer
Image
När du är nöjd med resultatet sköljer du och torkar fötterna noga.

Lösningar

Du kanske vill prova de här produkterna:

Smarta produkter som hjälper dig bli av med hård hud och ger mjuka fötter. Ta bort, skydda och återfukta!

Förebygga

Smarta sätt att förhindra torr hud och förhårdnader

För att förhindra att förhårdnader gör det svårt att gå bekvämt kan du använda specialprodukter som Filtringar, som skyddar de drabbade områdena mot tryck och smärta.
Läs mer

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Kontakta sjukvårdspersonal om våra tips inte hjälper eller om du misstänker sjukdom.

Relaterade produkter