Vad är det?

Salicylsyra är en aktiv ingrediens som används i Hansaplast Corn Plaster (och Hansaplast Callous Plaster). Salicylsyra är en väletablerad och accepterad ingrediens vid behandling av förhårdnader och liktornar. Den mjukar upp det hårda hudlagret och liktornens kärna och interagerar med cellerna i huden så att de lättare lossnar (corneocyter).

Verkningsprincip

Salicylsyran verkar i de övre hudlagren. Syran verkar genom att lösa upp strukturen som håller samman horncellerna i liktornen. Detta leder till en ökad återfuktning som får liktornen att svälla och mjukas upp (s.k. keratolytisk verkan) så att den enklare kan tas bort. Plåstrets sätts på torr, ren hud och tas bort efter två dagar. Resultatet syns efter fyra dagar. För mer information klickar du här.

Vad är liktornar?

Liktornar bildas om en viss punkt i huden utsetts för permanent tryck. Huden reagerar genom att bygga upp ett tjockare hornlager (förhårdnad) för att skydda sig mot trycket. Om trycket på punkten inte försvinner byggs förhårdnaden upp och utvecklas till en liktorn. I mitten av liktornen, där trycket är som störst, bildas en förhårdnad "tagg".

Orsaker till liktornar

Punkttryck är en av de främsta orsakerna till liktornar. Externt tryck på foten möter motstånd från skelettet i kombination med friktion, till exempel när tårna gnids mot skorna. De främsta orsakerna till liktornar är illasittande skor, trånga strumpbyxor, att man står mycket, platta fötter, missbildningar i skelettet och felaktig gång.