Voor elk soort wond is er een pleister die zorgt voor een goede genezing.

10 vanliga myter om sårläkning – Du vet troligtvis att det finns ett plåster för varje sår. Men vad vet du mer om sårläkning? Testa din kunskap här och få reda på fler intressanta fakta du som du kanske inte visste tidigare.

7 min. läsning
Visa mer

Skärsår på fingrar och händer och skrubbsår på knäna. Med tanke på att detta är de vanligaste skadorna i vardagen, så är det förvånande hur litet vi vet om hur de ska behandlas. Det görs faktiskt en hel del misstag när vi ska ta hand om dessa, inte sällan, smärtsamma sår.

 

Därför är det nu dags att avliva de tio vanligaste och mest envisa myterna och påståendena om sårvård och sårläkning. Läs vidare – snart kommer du att få koll på hur du på bästa sätt kan lindra smärta, undvika komplikationer och underlätta läkningsprocessen för sår och småskador.

 

 

Fakta om #1: Sår bör vara täckta med ett plåster

Att sår ska luftas är en seglivad myt. Överraskande nog, eftersom det viktigaste vid sårvård alltid bör vara att hålla ett sår så rent, bakteriefritt och skyddat som möjligt. Därför bör man alltid, efter att ha rengjort såret med en sårspray (utan alkohol, så att det inte gör ont), sätta ett plåster på det skadade området!

Alla Hansaplast-plåster andas och skyddar såret mot yttre påverkan, så att smuts och bakterier hindras från att tränga igenom och risken för infektion minskar. Dessutom är sårdynan i plåstret mjuk och skyddar såret mot smärtsam friktion och tryck. Resultat: Sårläkning kan äga rum ostörd.

Specialplåster, t.ex. snabbläkande plåster, andas också. Detta specialiserade sårförband av hudvänlig polyuretan garanterar ändå en fuktig sårmiljö, vilket förhindrar att det bildas sårskorpor. Det skapar optimala förhållanden för viktiga transmittorer och proteiner som hjälper till med läkningen och gör att såret sluts snabbare vilket minskar risken för ärrbildning betydligt.

 

 

 

Fakta om #2: Plåster skyddar mot smuts och bakterier

En annan vanlig myt är att bakterier trivs särskilt bra under ett sårförband. Men nej, i själva verket är det faktiskt tvärtom: Genom att använda rätt plåster för att täcka ett rengjort sår skyddar du det mot kontaminering av mikrober och bakterier, och förhindrar på så sätt eventuella infektioner.

Det är bevisat att plåster som innehåller silver som aktivt innehållsämne har en extra god effekt mot ett brett spektrum av bakterier och gynnar sårläkning. Silvret i sårdynan på ett sådant plåster har faktiskt en direkt effekt på bakteriernas cellmetabolism. Det hindrar bakterierna från att föröka sig och bekämpar aktivt dessa mikroorganismer.

Fakta om #3: Bra rengöring och vård ger mindre ärr

Ja detta är faktiskt sant. Noggrann rengöring och vård av din skada med rätt förband eller plåster hjälper kroppen att läkas på bästa sätt. På det sättet kan du undvika eventuella komplikationer, som t.ex. bakterieinfektioner, att såret spricker upp igen på grund av yttre påverkan och att det bildas sårskorpor – allt detta är faktorer som bidrar till ärrbildning. Snabbläkande plåster som är baserade på principen för fuktig sårläkning och är idealiska för att minska risken för ärrbildning, vilket medför ett kosmetiskt tilltalande resultat.

 

 

Fakta om #4: Sök läkare när dina sår läker onormalt långsamt

Ja, sår som är särskilt besvärliga att läka kan vara ett vanligt symtom på sjukdom, som t ex diabetes mellitus, eller tyda på ett nedsatt immunförsvar eller problem med blodcirkulationen. Därför är det viktigt att du låter vårdpersonal undersöka ditt sår för att hitta eventuella orsaker om du misstänker att läkningen tar längre tid än normalt trots god sårvård.

 

 

Fakta om #5: Ytliga sår är smärtsammare

Uppfattningen att detta påstående kan kan vara sant är förståelig.

Det är lätt att tro att ju djupare ett sår är, desto mer ont gör det. Förhållandet kan emellertid vara det direkt motsatta. På grund av den stora mängden nervfibrer som finns precis under hudens yttersta skikt (epidermis eller överhuden) kan ytliga skrubbsår eller brännsår ofta göra mer ont än ett djupare hugg eller skärsår som man kan få medan man t ex arbetar i köket eller verkstaden.

Viktigt! Alla djupa sticksår eller skärsår som blöder kraftigt måste alltid ses om av medicinskt utbildad personal!

 

 

Fakta #6: Täck såret med plåster tills det är läkt

Många brukar bara sätta på ett plåster i det akuta skedet av skadan, det vill säga tills blödningen stannar av. Sedan tar man bort plåstret och kastar det snarast möjligt för att ”låta såret andas”.

Vetenskapliga studier har tvärtom visat, att de flesta skador läks mycket bättre och utan komplikationer om de är skyddade med ett förband eller plåster tills de är helt läkta. Det finns till och med en ny generation av plåster, t.ex. snabbläkande plåster, som möjliggör optimala läkningsförhållanden för ditt sår samtidigt som det skyddar mot skadlig yttre påverkan.

Dessa specialplåster kan och bör sitta kvar på såret i två dagar eller mer, så att såret lämnas intakt och den pågående läkningsprocessen kan fortgå utan störningar. Om du använder ett vanligt plåster bör du emellertid byta det varje dag eller varje gång det har blivit vått, av hygieniska skäl.

 

 

Fakta om #7: Använd alkoholfria sårsprayer med antiseptiska medel

Var försiktig med kombinationen alkohol och sår! Olyckligtvis är det här en av de vanligaste missuppfattningarna.

Alkohol är inte något bra val för rengöring och desinficering av en skada av flera olika skäl. Det inte bara svider på huden när det appliceras (vilket gör det särskilt olämpligt för att behandla sår hos barn). Ännu värre är, att alkohol är helt olämpligt för extremt känslig sårvävnad. Experter rekommenderar istället användning av alkoholfria produkter som innehåller antiseptiska medel, t.ex. polyhexanid, som det rätta valet för smärtfri sårdesinficering och -rengöring. Ett exempel är sårspray som inte innehåller alkohol. Den svider inte och underlättar sårläkning.

 

 

Fakta om #8: Sår ska skyddas mot vatten

Detta är en legend som verkar komma från sjörövar- och äventyrsromaner. Även om många av oss gärna skulle vilja tro på den här romantiska teorin så är det tyvärr fullständigt nonsens.

Vad många inte tänker på är att havsvattnet kan vara kraftigt förorenat, särskilt nära kusterna – med massor av mycket ohälsosamma bakterier eller kemikalier som ”simmar” omkring i det. Båda faktorer bidrar i hög grad till risken för en infektion och försenar sårläkning. Kontakt med vatten får dessutom alltid huden att svälla, vilket kan påverka processen för sårslutning. I det här fallet kan bakterier och mikroorganismer lättare tränga in i såret och risken för sårinfektion skulle öka dramatiskt.

 

 

Fakta om #9: Undvik att riva på såret för att förhindra risken för infektion

Vi vet alla hur det känns: en tid efter skadan börjar det sticka och klia i det berörda området. Detta gäller särskilt för ytliga sår.

Ja, det stämmer – faktum är att den här klådan kan tyda på att läkningsprocessen är på gång.  Men se upp! Om såret skulle bli mycket rött, vara sig, eller om klådan övergår till en pulserande känsla, så ska du absolut söka vård eftersom detta kan vara tecken på en infektion som bör behandlas medicinskt så snart som möjligt.

 

 

Fakta om #10:Även små sår bör vara optimalt skyddade mot infektioner med ett plåster

Ignorerar du småsår? Tyvärr gör många av oss det misstaget. Detta trots att faktum är att för en bakterie är till och med det minsta nålstick ett enormt ingångshål i din kropp.

Så oavsett hur litet ett sår är, täck alltid över det med skydd så snart som möjligt. Plåstret hjälper till att förhindra infektion och garanterar optimal läkning.

 

 

Slutsats: Sätt på ett plåster!

Om man sköter sin skada på rätt sätt kan det göra underverk för hudens läkning, särskilt om man använder rätt typ av plåster för att täcka såret. För att vara förberedd för alla möjliga situationer är det därför bra att alltid ha sårspray och bandage till hands tillsammans med ett urval av olika plåster och sårförband i olika storlekar.

Vi hoppas att vi har kunnat rätta till en del vanliga missuppfattningar inom sårvård och sårläkning och och att du fått med dig lite användbar kunskap som du och dina nära och kära kan ha nytta av. Ta hand om dig!
Image

Sist men inte minst ...
.
.. vill vi påpeka att ovannämnda information har tagits fram med syfte att ge allmänna råd och och tips runt sårvård och Hansaplast produkter. Ingen innehåll här är tänkt att ersätta professionell medicinsk vård eller rådgivning. 

Kontakta t ex alltid i första hand medicinsk sjukvård när:

  • Det handlar om större sårskador
  • Såret är svårt att rengöra ordentligt
  • Om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på bästa sätt
  • Om du lider av en åkomma som gör att sår kan behöva extra omsorg, t ex vid diabetes.

Läs även noga igenom bruksanvisningarna som följer med i våra produktförpackningar innan användning så att produkterna kan användas på bästa sätt.

Vill du ha mer information runt Hansaplasts sortiment och produkter kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Relaterade artiklar