Om vatten och läkningsprocessen

När vi talar om snabbare sårläkning måste vi skilja mellan dikt och verklighet. Även om många kanske förknippar saltvatten med läkning, är sanningen den att fukt snabbt kan få huden att svälla runt sår vilket försvårar läkningsprocessen. Detta påverkar inte bara läkningsprocessen, utan kan även göra det möjligt för bakterier att tränga in i såret vilket ökar risken för infektion.

Olika typer av vatten medför olika risker. Läs artikeln Bättre skydd för bättre läkning så får du veta hur du bäst skyddar dina sår mot vatten.

Nu ska vi gå igenom vilka typer av vatten som vi oftast kommer i kontakt med och hur dessa potentiellt kan vara skadliga för sår och dess läkning.

Saltvatten

De flesta har nog hört talas om att havsvatten sägs hjälpa sår att läkas – men detta är en myt! I verkligheten kan föroreningarna i vattnet vid kusterna och i stillastående vatten innehålla mängder av bakterier som förökar sig snabbt vid varma temperaturer.

Risken för sårinfektion ökar vid kontakt med förorenat saltvatten.

Kvinna som går på stranden
De läkande krafterna i saltvatten är huvudsakligen en myt.

Kranvatten

När ett sår precis har börjat läka, är det särskilt viktigt att skydda såret mot direkt kontakt med kranvatten. Vatten och fukt kan få huden att svälla vilket kan försvåra sårläkningen.

Handtvål, schampo, duschgel och tvättmedel kan också irritera såret. Innan du duschar, badar eller tvättar händerna är det därför viktigt att se till att sår är täckta med ett vattentätt plåster så att de skyddas och kan läkas ordentligt.

Närbild på handtvätt under rinnande vatten
Det är också viktigt att skydda sår mot kranvatten.

Klorerat vatten

Klorvatten kan orsaka onödig irritation i sår och sakta ner läkningen. Dessutom finns det andra osynliga faror i offentliga simbassänger, t. ex. bakterier som finns i smutsiga pooler vilka snabbt kan leda till att ett sår blir infekterat. Därför är det viktigt att vara extra noggrann med att skydda sår från klorerat vatten, särskilt vid bad i välbesökta swimmingpooler. 

För att säkerställa ett optimalt skydd mot vatten kan du använda 100 % vattentäta plåster från vår plåsterserie Hansaplast Aqua Protect. För att skydda större områden rekommenderar vi Aqua Protect XXL som har en patentskyddad silverteknik, och på det sättet minskar risken för infektion.

Två fötter som dinglar i bassängen
Sår måste även skyddas mot klorerat vatten. Det kan göra läkningsprocessen långsammare, och bakterier i kommunala simbassänger kan infektera sår.
Överst på sidan

Så här skyddar du bäst såret emot kontakt med vatten

Vattenskydd är svaret

Oavsett om du är på stranden, diskar en trave smutsig disk eller tar din regelbundna simtur så är det viktigt att dina sår alltid är skyddade mot vatten.

Det är viktigt att använda plåster som sitter säkert på plats – även under långvarig kontakt med vatten – samt att de låter huden andas, är mjuka och flexibla så att du kan röra dig fritt.

Hansaplast Aqua Protect-plåster ser till att sår är väl skyddade och läker på ett tryggt sätt. De är även idealiska att använda efter mindre operationer, t.ex. borttagning av ett födelsemärke.

Duschning med en svamp i handen
Varje gång din hud kommer i kontakt med vatten – även när du tvättar dig – bör du tänka på att vattenskydda dina sår.
Om du vill veta mer om de gyllene reglerna för omläggning av småsår och få mer information om hur sår reagerar på vatten, läs artikeln Bättre skydd för bättre läkning.

”Sår kan läkas snabbt, bara de är väl skyddade och lämnas ifred.”

”Vatten och fukt kan få huden att svälla. Detta påverkar inte bara sårslutning och läkningsprocessen, utan kan även underlätta för bakterier att tränga in i såret och öka risken för att ett sår blir infekterat. Därför är det viktigt att skydda såret på ett pålitligt sätt mot bakterier och vatten.”

Carsten Hartkopf,
Research & Development, Beiersdorf AG

Foto av Carsten Hartkopf, Research & Development, Beiersdorf AG
Carsten Hartkopf Research & Development, Beiersdorf AG
Överst på sidan

Effektiva vattentäta plåsterskydd från Hansaplast

Dessa produkter är idealiska för att hålla vatten borta från sår och hjälpa dem att läka tryggt.

Range of waterproof Hansaplast plasters


Hansaplast Aqua Protect-plåster är 100 % vattentäta, vilket gör dem idealiska vid tvätt, dusch, bad och simning. Den mjuka, hudfärgade dynan och genomskinliga baksidan innebär dessutom ett diskret skydd under läkningen. Om du vill skydda ett större område med ett vattentätt plåster kan du pröva Aqua Protect XL/XXL  med integrerad silverteknik för antibakteriell effekt. Alla Aqua Protect-plåster har en baksida som andas men ändå är vattentät och en extra stark vidhäftning som hjälper till att skydda sår vid väta.

Hansaplast Extra Robust Water Proof  är ett tryggt, vattentätt plåster vars innovativa HI-DRY TEX-teknologi garanterar ett hållbart skydd i krävande situationer så som vid utomhusaktiviteter, arbete i hemmet, trädgårdsarbete eller hemmafixarprojekt. 
Överst på sidan

Tips för att förebygga infektion och snabba på läkningsprocessen

Att förebygga är det bästa skyddet

Om ett sår utsätts för smuts och bakterier ökar risken för infektion – vilket är det största hotet mot en sund läkningsprocess. Offentliga simbassänger kan ofta innehålla smuts och bakterier som är skadliga för sår. Därför är det mycket viktigt att följa regler för god hygien före, under och efter ditt besök i poolen medan du njuter av badsäsongen.

Tips för att motverka infektion och främja en god läkningsprocess:

 1. Duscha alltid innan poolbesöket
  Den som hoppar ner i bassängen utan att först ha duschat tar med sig mängder av smuts och bakterier till vattnet. En snabb dusch innan du hoppar i tvättar bort upp till 90 % av svett, död hud och hudvårdsprodukter.
 2. Undvik fotbad vid offentliga simbassänger
  Det finns ibland fotbad på simanläggningar men man kanske inte inser att dessa kan göra mer skada än nytta. Eftersom fotbaden används så frekvent kan där ansamlas mängder av bakterier och mikrober och bör därför undvikas.
 3. Torka fötterna noga och använd flip-flops

  Det bästa skyddet mot infektion vid offentliga simbassänger är faktiskt ganska enkelt – använd flip-flops eller andra öppna badskor! Det är också viktigt att du torkar fötterna noga, särskilt mellan tårna. Eftersom det här området ofta glöms bort är det särskilt mottagligt för svampinfektioner. Den varma, fuktiga miljön mellan tårna är idealisk för tillväxt av bakterier och svamp.

 4. Täck alltid sår med vattentäta plåster

  När du går och badar bör du absolut använda vattentäta plåster på skrubbsår, skärsår och andra sår – även små områden som ett sår efter ett nyligen borttaget födelsemärke. När sår är väl skyddade och lämnas ifred kan de läkas snabbare.

Överst på sidan

Observera att inga av de ovanstående tips och rekommendationer ersätter medicinsk rådgivning. Rådfråga alltid medicinskt utbildad personal om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme. Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt eller om du är osäker på hur man tar hand om såret på rätt sätt.

Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Konsultera din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.
 
Informationen på denna webbplats ska inte användas för att ställa diagnoser eller behandla hälsoproblem eller sjukdomar. Den ersätter inte professionell vård eller rådgivning.  Läs noga igenom bruksanvisningen som medföljer i våra produktförpackningar. Om du har eller misstänker att du har ett hälsoproblem ska du kontakta vården. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning och vänta inte med att söka hjälp på grund av något som du har läst på den här webbplatsen.

Överst på sidan