Om

Så här bildas liktornar

 

Om huden utsätts för permanent tryck och friktion, till exempel från illasittande skor, reagerar den med att bygga upp detta yttre hudlager så att förhårdnader bildas (se även: Akuthjälp för torr hud och förhårdnader). Om trycket är permanent, i synnerhet på en viss punkt, kan förhårdnaden bilda en liktorn med en hård kärna som når ner till de undre, känsliga hudlagren och på så sätt orsaka smärta. Denna kärna kallas ofta för en "tagg".

Liktornar kan vara antingen vita/grå eller gula/bruna, beroende på din hudtyp. Symptomen är smärta och svullnad kring liktornen och obehag vid direkttryck under promenader.

Sitter oftast ovanpå tårna och på utsidan av lilltån, dvs. de områden som utsätts för mest tryck från skorna. Den mest smärtsamma typen av liktorn är den typ där liktornen kommer i kontakt med hudnerverna.
 
Liktornar kan även uppstå under foten och som så kallade mjuka liktornar mellan tårna där huden är fuktig av svett eller på grund av otillräcklig torkning.

Liktornar bildas oftast på tårna på grund av tryck
Medicinsk illustration av en liktorn
Överst på sidan

Behandling

Den första åtgärden ...

... bör alltid vara att eliminera orsaken till trycket för att lindra smärtan: Välj skor som sitter bra eller byt skor. Skydda liktornen med ett specialplåster från Hansaplast som motverkar tryck så att smärtan lindras, samtidigt som liktornen behandlas med mjukgörande salicylsyra.

Enkel och smidig borttagning ...

... av liktornar: Allt du behöver är ett specialplåster.
Det lindrar trycket samtidigt som liktornen behandlas med den effektiva ingrediensen (salicylsyra).
Sätt på ett Hansaplast Liktornsplåster: Placera skumringen rakt över liktornen efter att först ha rengjort och torkat det drabbade området torrt. Låt det verka, byt plåster efter två dagar.
Efter fyra dagar är liktornen mjuk och kan tas bort i ett varmt fotbad med salt eller tvål.
Försök inte att ta bort liktornen med till exempel en kniv.
Försök aldrig att ta bort liktornen med ett vasst föremål! Boka tid för fotvård om liktornen inte försvinner eller om den smärtsamma "taggen" inte försvinner. Om du har diabetes eller cirkulationsproblem ska du inte använda Hansaplasts liktornsplåster. Kontakta din fotvårdare eller läkare. Se produktens bruksanvisning och bipacksedel för mer information.

Användningsområde Video

©Hansaplast

Expertens tips

„Hur kan ett liktornsplåster vara så effektivt? Hansaplast liktornsplåster innehåller en aktiv ingrediens som mjukar upp liktornen: Salicylsyran i skumringens mitt verkar genom att lösa upp den struktur som håller samman liktornens hornceller.

„Det är enkelt: Våra liktornsplåster
behandlar liktornen genom
att mjuka upp den.“

Den hårda huden och cellsubstansen som håller samman hudlagren löses upp, vilket leder till ökad återfuktning och uppmjukning av det drabbade området så att liktornen enkelt kan filas bort.“
Dr. Maike Kuhlmann, forskning och utveckling, Beiersdorf AG
Medicinsk illustration av ett liktornsplåster
Överst på sidan

Lösningar

Du kanske vill prova de här produkterna:

Smarta produkter från oss som hjälper dig att behandla liktornar – från förebyggande till borttagning. Vi har den lösning du behöver för att kunna vandra vidare utan smärta.

Överst på sidan

Förebygga

Det bästa sättet att förhindra liktornar är att alltid hålla fötterna i gott skick och använda bra skor. Ömma punkter, liktornar och förhårdnader är dock ett vanligt problem, som brukar förvärras i takt med att man blir äldre.

Vad du kan göra för att förhindra liktornar:

  1. Välj skor som sitter bra och byt skor ofta. Använd olika typer av skor för att förhindra långvarigt tryck från skor som kan vara för trånga och lämnar märken på tårna.
  2. Som förebyggande åtgärds rekommenderar vi Hansaplast Filtringar på områden som utsätts för mycket tryck. Eller allra senast när du ser de första tecknen på att en liktorn bildas. De mjuka, självhäftande dynorna skyddar mot smärtsamt tryck och verkar direkt smärtlindrande.
Överst på sidan

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Kontakta sjukvårdspersonal om våra tips inte hjälper eller om du misstänker sjukdom.