Ignorera inte småsåren: Varje litet sår i huden förtjänar uppmärksamhet och rätt behandling, så att huden kan läka optimalt. Tack och lov finns den senaste medicinska forskningen integrerad i dagens förbandslösningar, som finns i olika former, strukturer och storlekar.

Låt oss guida dig genom några speciallösningar som du kanske inte ens kände till. Eller visste du att Hansaplasts moderna plåster till och med kan förhindra ärrbildning och sårskorpor? Få full koll på dina småskador genom att ta reda på vilka nyheter som finns och vad som är bäst. Så kan du göra rätt nästa gång olyckan är framme.


SKRAPSÅR OCH SKÄRSÅR

Om du har fått ett skärsår eller ett skrapsår (se Skärsår och skrubbsår): Det första du ska göra är att göra rent och, om så krävs, desinficera såret, och se till att allt skräp försvinner.

Om såret blöder kraftigt, som det ibland gör vid skärsår i ansiktet eller i ett finger, stoppar du blödningen genom att lägga på tryck med ett sterilt bandage.

Välj ett förband som passar sårets placering. Småsår i ansiktet kan skyddas diskret med ett litet Hansaplast Invisible Protection. Ett större skrubbsår på till exempel knäet kräver ett kraftigt plåster, som Hansaplast Universal eller Elastic.

Överst på sidan

OLIKA KROPPSDELAR

Våra plåster som Universal eller Elastic finns i olika storlekar eller kan klippas till rätt storlek och täcker ofta såret på ett bra sätt. Men beroende på var såret sitter kan det finnas bättre alternativ med perfekt form, storlek, material eller fästförmåga som är specialanpassade för unika behov.

Mycket små skärsår och skrapsår kan täckas med små runda Universal plåster.

Större hudpartier på t.ex. knän eller rörliga delar som leder som rör sig mycket skyddas bäst av Hansaplast Elastic.

Händer och fingrar skyddas perfekt av Hansaplast Finger Strips eller Hand Pack.

Sitter såret på ett svåråtkomligt ställe för ett traditionellt plåster? Då ska du prova Hansaplast Sprayplåster. Det kan enkelt appliceras med en hand, även på mycket svåråtkomliga ställen, och bildar en vattentät och transparent film över huden som är skonsam och andas.

Överst på sidan

FÖRBAND FÖR SMÅ BRÄNNSKADOR

Det är en myt att smör lindrar brännsår! Använd aldrig smör på brännsår! Det första du ska göra är istället att spola det drabbade området med vatten i minst tio minuter.

Överst på sidan

SKÄRSÅR OCH SKRUBBSÅR HOS BARN OLYCKOR UTAN GRÅT

För att kunna ge din familj bästa tänkbara sårvård bör du se till att ha plåster olika former och storlekar. Varför inte investera i ett paket som Hansaplast Hand Pack som innehåller plåster som är specialanpassade för fingertoppar, knogar etc. (Se även vår nedladdningsbara lista för den optimalt utrustade Medicinlåda).

Överst på sidan

SAMARBETE: SKRAPSÅR PÅ KNÄN, ARMBÅGAR ELLER KNOGAR

Det kan vara svårt att hitta rätt förband för fingrar, hälar, knogar och knän, eftersom de är så rörliga. Men man vill ju ändå skydda dem mot smuts och annat skräp.
Prova ett specialplåster som Hansaplast Elastic som ger tåligt skydd samtidigt som de gör att du kan röra dig som du vill.
Ett annat alternativ: Använd ett flytande sprayförband som Hansaplast Sprayplåster. Det smidiga, transparenta förbandet ger direkt ett skydd mot bakterier. Filmen är flexibel och kan appliceras även på svåråtkomliga ställen. Det är vattentätt (duschtåligt) och kräver endast en applicering.

Överst på sidan

Besök alltid en läkare om såret är djupt, blöder eller visar tecken på infektion som rodnad, svullnad eller värme. 
Sök alltid medicinsk hjälp om du inte kan rengöra såret ordentligt.
Om du har diabetes är det särskilt viktigt att sköta sår på rätt sätt. Diskutera alltid eventuella frågor med din läkare och/eller fotvårdsspecialist, även när det gäller vård av småsår och hudsprickor – särskilt på fötterna.
 
Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Viktigt: Kontakta sjukvårdspersonal om du är osäker på hur du ska ta hand om ett sår på rätt sätt.
 
Informationen på denna webbplats ska inte användas för att ställa diagnoser eller behandla hälsoproblem eller sjukdomar. Den ersätter inte professionell vård eller rådgivning. Om du har eller misstänker att du har ett hälsoproblem ska du kontakta läkare. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning och vänta inte med att söka hjälp på grund av något som du har läst på den här webbplatsen.

Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga.