Det är ju härligt att shoppa en hel dag eller dansa natten lång ... Men ibland kan en ond blåsa sätta stopp för hela nöjet. Vi berättar vad du kan göra för att kunna promenera vidare.

Om

Vad är en blåsa egentligen?

En blåsa är upphöjd bildning på huden som innehåller vätska. Man kan få blåsor på händer och fötter av gnidning och tryck, till exempel av obekväma eller illasittande skor (på bara några timmar).

Vad är en blåsa?

Ihållande tryck eller gnidning leder till sist till en separation av epidermis (det yttre hudlagret) och de djupare hudlagren – och en blåsa fylld med vävnadsvätska bildas. Vätskan är till för att skydda såret och skydda mot ytterligare tryck. Blåsan är alltså i själva verket en smart skyddsmekanism från kroppens sida.

„En öppen blåsa
kan lätt bli
infekterad.“

Det är blåsans yttre membran som skyddar såret – mot ytterligare tryck eller mot smuts och bakterier. Tyvärr gör en blåsa ont och kan spricka om den utsätts för mer tryck och friktion. Resultatet blir ett öppet sår som gör väldigt ont och lätt kan bli infekterat.
Blåsornas favoritställe: hälen
Blåsa med skyddande "tak" och vävnadsvätska
Överst på sidan

Behandling

Det bästa sättet att behandla en blåsa ...

... är att låta den vara. Om du sätter på ett skavsårsplåster kan du bli av med blåsan utan att sticka hål på den. Plåstret verkar på tre olika sätt:

  • Hjälper till att reducera ytterligare tryck från skon mot blåsan.
  • Skyddar det känsliga skyddande hudlagret ovanpå blåsan tills blåsan torkar ut av sig själv.
  • Skyddar en öppen blåsa mot infektion och extern påverkan som vatten, smuts (och bakterier)

En blåsa kräver tålamod och det finns några saker du kan göra för att lindra smärtan och påskynda läkningen:

  1. Så snart du känner att en blåsa är på väg sätter du på ett plåster. Hansaplast SOS skavsårsplåster eller Pressure Stop är de första alternativen. Båda skyddar det drabbade området och kan även skydda en öppen blåsa mot infektion och smuts. Plåstret lindrar även smärtan från trycket och påskyndar läkningsprocessen.
  2. Perfekt för blåsor som inte sitter på hälen eller tårna (SOS Skavsårsplåster täcker båda områden perfekt): Kan klippas så att det passar det drabbade området och skyddar och avlastar. Om blåsan skulle spricka skyddar båda dessa alternativ ditt öppna sår. Vänligen notera att sortimentet kan variera. Enbart länkade produkter finns i det svenska sortimentet.
  3. Avvakta: Byt inte plåstret såvida det inte lossnar av sig självt. Ge blåsan tid att läka. Alla Hansaplast Skavsårsplåster bygger på hydrokolloidteknik som skapar en optimal miljö för fuktig sårläkning som gör att blåsan läker snabbare. Låt plåstret sitta kvar i flera dagar, annars störs läkprocessen (byt bara om det lossnar av sig självt).

Lek inte kirurg själv! Stick inte hål på blåsan. Om blåsan spricker av sig själv ska du inte dra av det yttre hudlagret. Låt den vara så att den kan läka, och sätt på ett skavsårsplåster. Så länge såret är övertäckt skyddas det från infektion. Stick inte hål på blåsan, eftersom huden skyddar såret mot ytterligare infektion.

Expertens tips

„Sår läker bäst i fuktig miljö. Detta är ett kliniskt bevisat faktum som plåstertekniken bygger på. I en skyddad miljö läker blåsan bäst, helt på egen hand. Om du sticker hål på blåsans skyddande hudlager kan bakterier komma in i såret, som rent medicinskt betraktas som ett öppet sår. Om detta ändå skulle hända desinficerar du den trasiga blåsan (till exempel med antiseptisk spray) och sätter på ett skavsårsplåster). Då skyddas det drabbade området mot ytterligare tryck, friktion och annan skadlig påverkan.

„Vår hydrokolloid-
teknik skapar en optimal
miljö för sårläkning“

Tack vare hydrokolloidtekniken skapar Hansaplasts skavsårsplåster en optimal miljö för sårläkning. Plåstrets hydrokolloidmaterial suger samtidigt upp överflödig vätska från såret och bildar ett skyddande gellager över det som håller det fuktigt och gör att det snabbare kan läka.
Dr. Maike Kuhlmann, forskning och utveckling, Beiersdorf AG
Fuktig sårläkning: optimala läkningsförhållanden
Överst på sidan

Lösningar

Du kanske vill prova de här produkterna:

Smarta produkter som hjälper dig att behandla blåsor med en osynlig skyddande gel.

Överst på sidan

Förebygga

Tips för att förhindra att blåsor bildas

  1. Använd bekväma skor som sitter som de ska, i synnerhet om du ska gå mycket, dansa natten lång etc. Rätt skor kan förhindra att du får ont längre fram. Köp skor senare på dagen, eftersom fötterna blir större ju längre dagen går. Gå in nya skor innan du använder dem på en gigantisk shoppingrunda eller en sightseeingtur.
  2. Ska du träna? Ut och springa? Använd särskilda strumpor som är förstärkta i tå och häl och inte har sömmar.
  3. När du åker på storstadssemester eller går en långpromenad ser du till att vara förberedd med Hansaplast SOS skavsårsplåster i väskan. SOS Skavsårsplåster sitter extra bra och skyddar din blåsa så att den kan läka i fred. Dessutom skyddar de fötterna mot ytterligare friktion – så att du kan promenera vidare!

Överst på sidan
Om du vill ha mer information om Hansaplasts produkter kontaktar du oss via e-post på consumerservice.se@beiersdorf.com. Observera att inga av de ovanstående tipsen eller rekommendationerna ersätter medicinsk rådgivning. Läs användningsanvisningarna på produktförpackningarna noga. Kontakta sjukvårdspersonal om våra tips inte hjälper eller om du misstänker sjukdom.